Luka Mjeda

Kosovska priča Luke Mjede

Bez osobnog kontakta ne nastaju velike stvari, a za mene je ova izložba veliki događaj“, izjavio je za Nacional fotograf Luka Mjeda (1952.) povodom otvaranja izložbe „Luka Mjeda-FOTOGRAFIJA“ u Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini u utorak, 28.lipnja. “Crystal city”, “Blue box”, “Teeth as art”, “Luka i umjetnici” i “Hrvatski fotografi” imena su ciklusa koje će publika imati priliku vidjeti na njegovu prvom predstavljanju u Republici Kosovo.

„Prije desetak godina upoznao sam se s Afrimom Spahiu, direktorom fotografije i zagrebačkim dekanom Akademije dramske umjetnosti te vrsnim umjetnikom i dobitnikom više nagrada za fotografiju i film. Pozvao me tada da kao gost – predavač održim predavanja i praksu studentima na Institutu za fotografiju i film u Prištini te smo ostali u kontaktu svih ovih godina“, objašnjava Mjeda kako je počela ova suradnja, dodajući da se kulturne veze između Hrvatske i Republike Kosovo obnavljaju. Prije mjesec dana potpisan je novi sporazum o kulturnoj suradnji između ministara kulture RH i Republike Kosova na četiri godine. „Vodstvo Nacionalne galerije Kosova, Zeni Ballazhi i Afrim Spahiu su mi u duhu te suradnje poslali poziv za postavljanje samostalne izložbe u njihovoj Galeriji“, objašnjava Mjeda.

Za njega je uvijek čast izlagati pa tako i u državi koja možda nije, kako kaže, na prvoj liniji vidljivosti medija koji prate kulturu. „Kao predsjednik Sekcije za fotografiju ULUPUH-a potrudit ću se da se ovakva suradnja i gostovanje stranih umjetnika nastave i u Hrvatskoj“, zaključuje Mjeda za Nacional.

Komentiraj