KOSOVO: PDK pobjednik izbora, ali ga čekaju teški koalicijski pregovori

EPA/PETRIT PRENAJ

Kosovski nacionalisti relativni su pobjednici kosovskih parlamentarnih izbora, ali ih zbog animoziteta čeka gotovo nemoguća misija sastavljanja vladajuće koalicije  s ostalim strankama.

Koalicija predvođena Demokratskom strankom Kosova (PDK) predsjednika države Hashima Thacija osvojila je 34,7 posto glasova, objavilo je tamošnje izborno povjerenstvo.

Očekuje se da će ta skupina nominirati bivšeg zapovjednika OVK-a Ramusha Haradinaja za premijera.

Haradinaju će, međutim, trebati saveznika, a malo je vjerojatno da će ga bilo koja od drugih dviju velikih političkih stranaka prihvatiti.

Stranka Vetevendosje (Samoodređenje) osvojila je 26,7 posto glasova, a Demokratska liga Kosova (LDK) dosadašnjeg premijera Ise Mustafe 25,8 posto.

Samoodređenje je najradikalnija kosovska stranka u kroničnom je sukobu s PDK i LDK i usprotivila se svakom njihovom potezu u parlamentu u zadnje tri godine. Organizirala je i bacanje suzavca u parlamentu. Samoodređenje svoje političke suparnike optužuje za tešku korupciju.

Kosovom je dosad vladala velika koalicija PDK-a i LDK-a, a takva se varijanta ovaj put čini malo vjerojatnom jer se Thacijev PDK u travnju povukao iz koalicije, srušio Mustafu i izazvao prijevremene izbore.

Dosadašnja vlada malo je toga napravila u rješavanju problema koje Kosovo muče od neovisnosti 2008. godine – korupciju, kriminal, lošu ekonomiju i siromaštvo.

Srpska lista osvojila je nešto više od pet posto glasova.

Komentiraj