Kosovska koalicija desnog centra koju vodi Demokratska stranka Kosova u ponedjeljak je potpisala sporazum o formiranju vlade s manjom strankom Alijansa za budućnost Kosova, čime je završena gotovo tri mjeseca duga politička kriza nakon izbora 11. lipnja.

“Kosovo se napokon počelo kretati …imali smo velike odgode, a sada će naše institucije biti formirane”, istaknuo je Ramush Haradinaj iz koalicije desnog centra koju čine stranke sastavljene od bivših gerilaca koji su se borili protiv srpskih snaga u ratu od 1998. do 1999.

Sporazumom će te stranke uz predstavnike etničkih manjina osigurati većinu od 63 zastupnika u parlamentu od 120 mjesta.

Očekuje se da će predsjednik Hashim Thaci kroz nekoliko dana dati Haradinaju mandat za formiranje vlade. Izvor koji je htio ostati anoniman otkrio je Reutersu da će sjednica parlamenta na kojoj će biti imenovan njegov predsjednik biti održana ovog tjedna.

Haradinaj je dva puta odgovarao za ratne zločine pred Ujedinjenim narodima, ali je oslobođen optužbi. Već je kratko služio kao premijer 2005.

Manju stranku Alijansa za budućnost Kosova vodi Behgjet Pacolli kojeg se smatra najbogatijim Kosovarom.

Pacolli ima i švicarsku putovnicu, a od ruske je vlade u devedesetim godinama dobio velik broj ugovora za obnovu državnih zgrada u Moskvi, no u prošlom je desetljeću preselio svoje poslove iz ruske prijestolnice u Kazahstan. Još uvijek se ne zna koja će biti njegova funkcija u novoj vladi.

Nove kosovske vlasti očekuje zadatak smanjenja nezaposlenosti koja stoji na 30 posto i poboljšanja odnosa sa susjedima, poglavito Srbijom, što je uvjet za obje države na putu prema ulasku u Europsku uniju.

Nova vlada mora reformirati zdravstvo, školstvo i porezni sustav, te uključiti u društvo 120 tisuća kosovskih Srba koji ne priznaju neovisnost.

Kosovo je objavilo neovisnost od Srbije 2008., gotovo deset godina nakon što su zračnim napadima NATO-a istjerane srpske snage optužene za raseljavanje i ubojstva etničkih Albanaca u dvogodišnjoj pobuni.

Komentiraj