KOSOR “SDP na izborima neće proći tako loše kako se govori”

Matija Habljak/PIXSELL

Bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala aktualne političke teme.

Kosor je komentirala jučerašnje svjedočenje Roberta Ježića na ponovljenom suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL. “Moram u komentaru biti jako oprezna jer nemamo pravomoćnu presudu i zato što me optuženi optužio za politički progon. Meni je ovdje zanimljivo prokazivanje Ježića kao lažnog svjedoka. Najvažnija od svega je činjenica da nema Zsolta Hernadia unatoč svim nastojanjima DORH-a, odnosno USKOK-a, da se dođe do drugooptuženog. Taj posao je za sada bezuspješan i on je i dalje ugledan prijatelj mađarskog premijera, očito da neće biti izručen, a mi se na sve načine trudimo dokazati prijateljske odnose s Mađarskom. Ali mi bismo trebali tražiti bezuvjetno izručenje, iako to još ne znači da je on kriv”, kazala je.

Smatra kako nije moguće vratiti dionice Ine u državno vlasništvo. “Da je postojala takva mogućnost onda bi se to dogodilo. Premijer je na Badnjak prije dvije godine rekao da ima model, a vidimo da nije bilo modela, ako je on bio prodja HEP-a, onda je to propalo. Ta priča je potpuno završena”, poručila je bivša premijerka.

Pojavile su se informacije da se razmišljalo o sankcijama američkom veleposlaniku. “Bila sam zaprepaštena, ipak, pretpostavljam, da nitko o tome nije razmišljao. On nije rekao nešto što mnogi o tome nisu znali. On ni na koji način nije prijetio, dapače, bilo je neobično nakon što je dao izjavu za vašu televiziju, a popodne je dao priopćenje, to znači da su “radili” telefoni. Ako nismo razmišljali o sankcijama protiv Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom, kako bi netko mogao razmišljati o bilo kakvim sankcijama protiv američkog veleposlanika jer je on govorio istinu”, istaknula je.

Prognozira kako će izbori za Europski parlament biti obilježeni malom izlaznošću, čak manjom nego prošli put. “Mnogi nisu prepoznali da rad naših eurozastupnika donosi benefite, a pitanje je koliko će oni znati u kampanji nametnuti teme poput ove da EK razmatra žalbe za lex Agrokor”, kaže Kosor dodajući kako misli da SDP na izborima neće proći tako loše kao što se govori.

“Sve prognoze koje govore da će oni proći loše nisu utemeljene, ipak će oni imati svoje vjerne birače, mislim da će se jedan broj lijevih birača ipak okrenuti SDP-u, a ne novim platformama”, zaključila je bivša hrvatska premijerka.

Komentiraj