Kosor o međunarodnom priznanju: “U 30 godina smo ostvarili velike ciljeve i fantastične uspjehe”

Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala u subotu međunarodno priznanje Hrvatske kao i aktualne događaje.

“To su bila sjajna i dramatična vremena”, rekla je Kosor.

“Nemojmo zaboraviti to je uslijedilo nakon onih strašnih dana vukovarske tragedije. U ovih 30 godina smo ostvarili velike ciljeve. Kao mala nacija smo ostvarili fantastične uspjehe”, govori Kosor. Dodaje i da smo u tih 30 godina “nekako skratili povijest”.

“Mi smo učinili puno i onda kao da smo zastali. Kao da smo posustali nakon ulaska u EU. Ovu 30. obljetnicu dočekujemo s činjenicama koje nisu za slavlje”, govori. Gubitak gotovo 400 tisuća stanovnika i potpuni krah obnove su među tim stvarima, smatra Kosor.

Popis stanovništva

Kosor se osvrnula i na porazne rezultate popisa stanovništva. Kaže kako treba biti iskren i priznati da je ulazak u EU omogućio da mladi, obrazovani ljudi potraže posao i u drugim zemljama.

“Nitko nije očekivao da će ljudi, i to ne mali broj ljudi, odlaziti razočarani klimom u Hrvatskoj”, rekla je gostujući u programu N1 Televizije.

“Nešto se dogodilo u društvu što zahtijeva ozbiljne rasprave”, govori bivša predsjednica Vlade. Prisjetila se i da se intenzivno bavila demografskim pitanjem u svojem mandatu te da su demografi već tada upozoravali da će Hrvatska u narednih 30 do 50 godina izgubiti milijun stanovnika. “Tada smo počeli poduzimati neke mjere, delimitirali smo porodiljne naknade za prvih šest mjeseci. Sad je pitanje kako se otada do danas nije dogodilo da se npr. delimitira potpuno porodiljne naknade. Prošle su vlade i vlade i nije se imalo snage za taj korak”, govori.

“Kod nas je običaj da kako koja vlada dolazi, ona počinje od nule s novim projektima, tako da se ne bi završilo ništa”, kaže.

“Mislim da nam treba zaokret i postavljanje na pozicije na kojima smo bili kod ulaska u EU. Tada smo činili sve da dokažemo i sebi i drugima da smo spremni očistiti institucije i boriti se protiv korupcije. Mladim ljudima je osobito važna ta pravna država, iako to ponekad ne znaju artikulirati”, govori Kosor.

Komentiraj