KOSOR: “Ne treba očekivati da Kuščević podnese ostavku”

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala situaciju u Europskoj uniji oko izbora novih čelnika europskih institucija, kao i potencijalni izbor premijera Plenkovića na neko od čelnih mjesta.

“Zasad izgleda dosta neizvjesno. Kad netko moćan najavi da će otići bilo kada, onda njegov utjecaj polako, ali sigurno pada. Ja znam sa sastanaka EPP-a – riječ Angele Merkel se zaista slušala. Oko stvari oko kojih se nismo mogli dogovoriti, njezina je bila zadnja”, rekla je Kosor.

Dodala je da EPP i dalje čvrsto stoji iza Webera. “Nemojmo zaboraviti da je pred EPP-om i promjena generacija, da će se dogoditi i novi izbor čelnog čovjeka. Nagađa se da bi jedan od čelnih ljudi mogao biti Donald Tusk”, ističe.

Kosor je prokomentirala i potencijalni izbor Andreja Plenkovića na jednu od čelnih pozicija u Europskoj uniji. “Činjenica je da se u tim špekulacijama oko zamjene Donalda Tuska – jedno je rumunjski predsjednik, a drugo je Andrej Plenković. Rumunjski predsjednik to je jasno odbio, a hrvatski premijer nije to demantirao. Mislim da je Plenković to trebao jasno otkloniti i reći da je on predsjednik Vlade jedne zemlje koja će predsjedati EU-om”, smatra bivša premijerka.

Na pitanje da komentira Plenkovićevu izjavu da “jednostavno ne podnosi ultimatume” kada je smjena ministra Kuščevića u pitanju, Kosor je kazala kako se Plenković ponovno postavio patronizirajuće i na koalicijske partnere. “Moguće je da upravo ta izjava da jednostavno ne podnosi ultimatume da znači – primirite se. Ja vjerujem da će se ta retorika relativno promijeniti do povratka Andreja Plenkovića u Bruxellesu”, ističe.

Kosor kaže kako je Kuščević osobni izbor Andreja Plenkovića i to je očito. “Ne treba očekivati da Lovro Kuščević podnese ostavku, jedino ako Plenković procijeni da je to za njega preveliki teret”, dodala je Kosor.

Komentiraj