Kosanović: “Zaustavili smo isporuku jer nije bilo nikakvog drugog rješenja”

Milka Kosanović, predstavnica veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), kazala je za dnevnik.hr kako veledrogerije nemaju nikakvu posebnu računicu kada su baš ovaj trenutak odabrale da prestanu isporučivati lijekove. “Veledrogerije su pristupile obustavama isporuke kad nije bilo nikakvog drugog rješenja. Veledrogerije su pokušale sve kako bi dug naplatile”, kazala je Kosanović.

Za naplatu kamata veledrogerije, kaže, imaju redovan pravni put, ali za sad to nije rješenje. “Postupak dugo traje i nitko ne bi imao koristi od toga”, kaže.

Objasnila je kako se formiraju cijene. “Najveću moguću cijenu lijeka određuje HALMED i HZZO-ovo Povjerenstvo za lijekove“, objašnjava. Dodaje da je marža na lijekove određena zakonom, odnosno pravilnikom.

“Za veledrogerije marža je 8,5 posto, a za neke lijekove i manja. Za veledrogerije pri HUP-u marža za primjerice lijekove za hepatitis je dva posto”, kaže.

Najviše se u Hrvatskoj na lijekove troši na onkološke lijekove, potom za probavni pa za živčani sustav.

Kosanović je istaknula da je isporuka prestala prema 30-ak bolnica, ali i da nema bolnice koja je unutar zakonskog roka plaćanja. Novi sastanak s ministrima zdravstva i financija, kaže, trebao bi se dogoditi do kraja tjedna.

Komentiraj