Južnokorejsko tužiteljstvo zatražilo je uhićenje bivše predsjednice Park Geun-Hye, nekoliko dana nakon njezina maratonskog saslušanja u okviru skandala s korupcijom i zloporabom utjecaja koji je ubrzao njezinu smjenu.

Početkom ožujka smjena 65-godišnje Park je potvrđena nakon više mjeseci istrage i otkrića koji su izazvali prosvjede u zemlji u kojima se zahtijevalo njezino kazneno gonjenje.

Afera je usredotočena na njezinu nekadašnju savjetnicu iz sjene Choi Soon-Sil, kojoj se sudi jer je iskoristila svoju bliskost s bivšom šeficom države kako bi izvukla više desetaka milijuna dolara za velike konglomerate u zemlji.

U tom skandalu bivša predsjednica optužena je da je bila suučesnica svoje “demonske” prijateljice.

“Optuženica je zloporabila svoju veliku moć i status predsjednice kako bi dobila mito od tvrtki ili prekršila načela slobode upravljanja tvrtki, te je odala važne povjerljive informacije o državnim poslovima”, objavilo je u ponedjeljak južnokorejsko tužiteljstvo u priopćenju.

“Brojni su dokazi prikupljeni ali optuženica odbacuje optužbe te postoji opasnost od uništenja dokaza”, dodalo je tužiteljstvo opravdavajući zahtjev za uhidbenim nalogom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.