Brazilski tajkin Eike Batista, nekad najbogatiji čovjek ove južnoameričke zemlje, predao se u ponedjeljak vlastima nakon što je sletio u Rio de Janeiro iz New Yorka. Brazilska policija izdala je nalog za uhićenje Batiste u četvrtak, ali ga nije pronašla u njegovoj vili u Riju.

Batista je optužen da je plaćao mito dužnosnicima u Vladi, što poriče. Uoči slijetanja u Rio, rekao je kako nije otputovao u New York kako bi pobjegao policiji te dodao da se vraća u Brazil kako bi skinuo ljagu sa svog imena.

Brazilski mediji sumnjali su da će se Batista vratiti u Brazil, već su vjerovali da će iskoristiti svoju njemačku putovnicu kako bi pobjegao u Europu. 2012. godine magazin Forbes uvrstio ga je na sedmo mjesto ljestvice najbogatijih ljudi svijeta, sa procijenjenim bogatstvom od 35 milijardi dolara. Njegova tvrtka Grupo EBX bavi se rudnicima, naftom, gradnjom brodova i logistikom. Nakon vlikog pada potražnje, njegovo bogatstvo ‘srozalo’ se na manje od milijarde dolara.

Policija će ga ispitati zbog njegove navodne povezanosti s korupcijskom aferom koja uključuje moćne poslovnjake i utjecajne političare u Riju. istražitelji Batistu optužuju da je tadašnjem guverneru Sergiju Cabralu platio 16.5 milijuna dolara mita kako bi dobivao ugovore s Vladom. Cabral je uhićen u studenom prošle godine.

Komentiraj