Korupcija užarila debatu Rajoya i Sancheza

EPA/JUANJO MARTIN

Gospodarstvo i korupcija dominirali su predizbornom debatom u ponedjeljak kasno navečer između aktualnog konzervativnog premijera Mariana Rajoya (60) i socijalista Pedra Sancheza (43), lidera dviju stranaka koje vladaju španjolskom politikom posljednja tri desetljeća, no čiji bi duopol u nedjelju mogle razbiti nove stranke na parlamentarnim izborima.

Šest dana uoči neizvjesnih izbora, koji bi mogli bitno izmijeniti španjolsku parlamentarnu scenu, kandidat Narodne stranke desnog centra Mariano Rajoy pozivao se na gospodarski oporavak kako bi građane uvjerio da mu daju dodatne četiri godine za nastavak reformi, u prvom redu tržišta rada na kojem su stvoreni novi ali slabo plaćeni poslovi.

“Moj cilj je u iduće četiri godine stvoriti dva milijuna radnih mjesta“, istaknuo je Rajoy u prvoj televizijskoj debati protiv Sancheza.

U Španjolskoj je bez posla nešto više od 4 milijuna stanovnika, odnosno 21 posto, što je uz Grčku najviše u Europskoj uniji. No istovremeno to je najniža stopa nezaposlenosti u posljednje četiri godine, od kada je Narodna stranka preuzela vlast.

Pedro Sanchez, čija je stranka lijevog centra PSOE, bila izgubila vlast 2011. u jeku financijske i gospodarske krize optužio je Rajoya za rezove u državnoj potrošnji i podizanju poreza kako bi se pomoglo posrnulim bankama čime je zadan udarac obrazovanju i zdravstvu te povećana nejednakost u zemlji.

“Pregovarat ću s Bruxellesom o drugačijem deficitu državnog proračuna u odnosu na vas, jer neću dopustiti da se dodatno reže država blagostanja“, poručio je Sanchez.

  • Također je rekao da je smanjenje nezaposlenosti rezultat pumpanja novca Europske središnje banke u europska gospodarstva kao i posljedica pada cijena nafte na svjetskom tržištu.

Rajoy tvrdi da je najzaslužniji njegov novi liberalniji zakon o radu.

Narodna stranka i PSOE vode prema posljednjih anketama, a za vrat im pušu liberalna stranka Građani i lijeva stranka Podemos (Možemo). No veliki broj građana još uvijek je neodlučan.

Debata se užarila kada se prešlo na korupciju, drugu temu koja nakon nezaposlenosti brine Španjolce. Korupcijski skandali u ovim dvjema najvećim strankama lansirali su popularnost Građana, koji uzimaju glasove desnice, i Podemosa koji privlače ljevicu.

Sanchez je agresivno napao Rajoya, uzastopno ponavljajući da je trebao odstupiti kada je iskrsnuo skandal s blagajnikom stranke Luisom Barcenasom optuženim za pronevjeru javnog novca te nekadašnjim potpredsjednikom vlade Rodrigom Ratom, svojedobno šefom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Vi niste častan čovjek“, optužio ga je Sanchez. “Nikada me nije spomenuo ni jedan sudac, niti me je ikad itko za išta optužio. Ja sam častan čovjek i nisam u politici zbog novca. One koji su optuženi za korupciju izbacio sam na ulicu“, odgovorio je Rajoy.  “Vi ste bijednik, jadnik i bezobraznik“, dodao je.

Rajoy je nastojao ostaviti pozitivan dojam zemlje, koja je unatoč krizi popularna u svijetu, dok je Sanchez napadao spomenuvši da premijer radi više za Angelu Merkel i Njemačku nego za Španjolce.

Složili su se međutim oko očuvanja cjelovitosti Španjolske, uzdrmane zahtjevom za odcjepljenjem u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji, te oko zajedničke borbe protiv terorizma i pomaganja izbjeglicama te pomoći siromašnim zemljama.

Mišljenja o tome tko je pobjednik debate su podijeljena. Neki, pak, smatraju da su debatom najviše dobili Podemos, Građani i ostale manje stranke.

“Ovo je epilog. Kraj jedne epohe“, komentirao je na kraju vođa Podemosa, Pablo Iglesias, koji je pred televizorom pratio debatu. “Ovo je bila tipična debata ‘stare politike’. ‘Ti više’, ‘Ne, ti više’, dodao je.

Lider Građana Albert Rivera rekao je: „Ako je netko očekivao reforme, ideje, budućnost, dogovore…Ja to nisam vidio. A vjerujem da Španjolska zaslužuje druge stvari u odnosu na one koje smo vidjeli“.

Komentiraj