FaH

KORUPCIJA: Uhićen gradonačelnik Granade, najnoviji skandal u Španjolskoj

Gradonačelnik južnoga grada Granade, Jose Torres Hurtado, te njegov vijećnik za urbanistička pitanja uhićeni su u srijedu pod sumnjom za nezakonite radnje prilikom gradnje javnih objekata, što je najnoviji korupcijski skandal u Španjolskoj gdje nezaposlenost i podmićivanje najviše brinu građane.

Policija je u Granadi, gradu od 238.000 stanovnika u pokrajini Andaluziji, pretražila više ureda, a španjolski mediji tvrde da su istragom obuhvaćene gradnja jedne diskoteke te zatvorene piste za klizanje.

Torres Hurtado, član vladajuće Narodne stranke desnog centra, gradonačelnik je od 2003. godine. Uhićen je dva tjedna prije isteka roka u kojem četiri vodeće stranke moraju sastaviti novu vladu ili će Španjolci u lipnju na nove izbore.

Na izborima 20. prosinca nove stranke Podemos, koja se protivi mjerama štednje, te stranka centra Građani narušili su 35 godina dugo dvostranačje u toj zemlji. Narodna stranka i Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) koje su se mijenjale na vlasti suočavaju se s korupcijskim skandalima i nezadovoljstvom nezaposlenih građana.

U Španjolskoj su od 1996. do 2008. godine cijene nekretnina naglo uzletjele zahvaljujući ubrzanoj gradnji i povoljnim bankarskim kreditima no prelijevanjem financijske krize iz Sjedinjenih Država u Europu usporilo je financiranje nekretninskog sektora. Nakon što je puknuo cjenovni balon vrijednost nekretnina počela je padati, a banke u problemima spašene su posuđenim novcem.

Narodna stranka, koja je u jeku krize 2011. godine naslijedila na vlasti PSOE, pojačala je mjere štednje kako bi međunarodnim kreditorima vratila novce što je potaknulo skok nezaposlenosti prometnuvši Španjolsku u zemlju s najviše nezaposlenih nakon Grčke u EU. Istovremeno su počele izlaziti u javnost korupcijske afere među kojima i nezakonito financiranje dviju vodećih stranaka novcem građevinskih kompanija.

Među priozvanima za korupciju su blagajnik Narodne stranke Luis Barcenas, sestra španjolskog kralja Felipea VI, Cristina de Borbon, i njezin suprug Inaki Urdangarin, bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Rodrigo Rato te političari PSOE-a u Andaluziji, jednoj od regija s najviše nezaposlenih.

Nezaposlenost i korupcija najviše brinu Španjolce, pokazuje istraživanje centra CIS objavljeno prošli mjesec. Španjolska se prema transaprentnosti poslovanja nalazi na 36. mjestu među 168 zemalja svijeta, podatak je Transparency Internationala, organizacije za mjerenje korupcije.

Na izborima prije četiri mjeseca pobijedila je opet Narodna stranka no ovaj put nije osvojila više od polovice mjesta u parlamentu. Nakon što nije dobila podršku ostalih stranaka odustala je od pokušaja formiranja vlade u parlamentu, nakon čega je to pokušao učinit PSOE-a, druga stranka po broju glasova. No koalicija PSOE-a i Građana dva puta nije dobila dovoljan broj glasova u parlamentu pa se pregovori oko stvaranja koalicija nastavljaju.

Komentiraj