KORUPCIJA I PRONEVJERA U CRVENOM KRIŽU Nestalo 5 milijuna dolara namijenjenih borbi protiv ebole

HINA
Crveni križ je potvrdio da je zbog korupcije i pronevjera nestalo više od pet milijuna dolara namijenjenih borbi protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi, piše u petak BBC.
Epidemija ebole koja je harala između 2014. i 2016. odnijela je najmanje deset tisuća života, a za stavljanje te bolesti pod kontrolu bila je potrebna masovna humanitarna operacija koja je koštala stotine milijuna dolara.
Revizori su nakon operacije otkrili preplaćenu robu, isplate nepostojećim radnicima i lažne račune.
Dok se ebola širila Liberijom, Sierra Leoneom i Gvinejom, krovna organizacija Crvenog križa u Ženevi slala je gotovinske donacije državnim Crvenim križevima u svakoj od tih država. Ukupno je poslano više od 100 milijuna dolara.
Unutarnja revizija Crvenog križa otkrila je da je u Liberiji nestalo 2,7 milijuna dolara na preplaćenoj robi ili u isplatama nepostojećim humanitarnim radnicima.
Zaposlenici te organizacije u Sierra Leoneu udružili su se radnicima lokalne banke kako bi pronevjerili više od dva milijuna dolara, dok je u Gvineji, gdje istraga još traje, oko milijun dolara nestalo na lažnim računima, prenosi BBC.
Crveni križ je objavio da su nakon tih slučajeva uveli stroža financijska pravila i obećao kako će svi uključeni u malverzacije biti procesuirani, piše BBC.

Komentiraj