Koronavirus u Kini mutirao, to ga može pretvoriti u običnu prehladu

Nakon što je Kina ponovno uvela ograničenja u svakodnevnom funkcioniranju zbog ponovne pojave korobavirusa, znanstvenici upozoravaju kako nema pretjerane panike zbog toga jer je koronavirus najvjerojatnije mutirao i postati će poput najobičnije prehlade, javlja Deutsche Welle.

“Virus SARS-CoV-2 koji je pronađen u Pekingu malo se razlikuje od onog koji je prethodno pogodio Kinu”, kazao je epidemiolog kineske zdravstvene službe, Zeng Guang za list Global Times. Rezultate bi sada trebalo usporediti s analizama iz drugih zemalja kako bi se mogla pratiti linija porijekla.

Mutacije nisu nužno opasne

Mnogo toga upućuje da je novi val infekcija u Kini povezan s mutiranim virusom, ali ovaj put se simptomi razvijaju sporije. Razloga za paniku nema, jer mutacija ne čini virus nužno opasnijim. Neke mutacije mogu čak znatno oslabiti virus.

Christian Drosten iz berlinske bolnice Charité na mutaciju gleda pozitivno. Novi virus se tako „još bolje reproducira u nosu i bolje prenosi”, kazao je virusolog ukazujući na najnovije studije. Mutacijom, koja prvenstveno pogađa nazalno područje, virus bi se mogao bolje umnožavati, „što vodi ka tome da epidemija zaista vremenom oslabi”, kazao je Drosten.

Virus doduše može napasti i sluznice pluća, no to bi uzrokovalo da se čovjek osjeća bolesnije, zbog čega ostaje kod kuće i tako sprečava dalje širenje virusa.

 

Komentiraj