Koronavirus u Hrvatskoj: Od ponoći su na snazi nove mjere. Imamo 321 novi slučaj, preminulo 11 osoba

U četvrtak, u ponoć, na snagu su stupile nove mjere u Hrvatskoj.

Kako je izvijestio Stožer u posljednja 24 sata zabilježen je 321 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2726.

Među njima su 904 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 95 pacijenata.

Preminulo je 11 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 355.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 7992 preminule, ukupno se oporavilo 344.899 osoba, od toga 552 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 11.723 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.999.818 osoba, od toga 5273 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 27. svibnjem utrošeno je 1.686.585 doza cjepiva. Dosad je 1.240.309 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 446.276 primilo obje doze.

Na dan 27. svibnja utrošene su 41.253 doze cjepiva.

U petak od jutra stižu novi podaci o oboljelima.

Stanje po županijama

Požeško-slavonska – 2 novih
Istarska – 4 novih
Sisačko-moslavačka – 5 novih
Istarska – 4 novih
Osječko-baranjska – 7 novih
Virovitičko-podravska – 2 novih
Bjelovarsko-bilogorska – 6 novih
Primorsko-goranska – 21 novih, 1 umrli
Zagrebačka županija – 28 novih

Zagrebačka županija – 28 novih
Na podruju Zagrebačke županije u posljednja 24 sata 28 osoba oboljelo je od covida, a deset ih je ozdravilo, izvijestio je u petak Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Četiri novooboljele osobe zabilježene su u Samoboru, Jastrebarskom i Velikoj Gorici, tri u Svetoj Nedelji i Zaprešiću, dvije u Dugom Selu te po jedna u Ivanić-Gradu, Vrbovcu,

Svetom Ivanu Zelini te općinama Pušća, Kloštar Ivanić, Brckovljani i Rakovec. Mjera samoizolacije izrečena je za dva razredna odjela.

Trenutno je aktivno 498 slučajeva.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 30.000 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 29.427 osoba, a 75 ih je umrlo.

Primorsko-goranska – 21 novih, 1 umrli
Broj oboljelih osoba od covida-19 u Primorsko-goranskoj županiji nakon dugog razdoblja pao je ispod 500, tako da ih je s 21 novooboljelih sada 496, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.

Proteklog dana je ozdravilo 46 osoba, a umrla je jedna u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. U četvrtak su testirana 502 uzorka briseva, a pozitivnih je bilo 4.2 posto. U KBC-u Rijeka liječi se 36 pacijenata, na respiratoru ih je pet.

Bjelovarsko-bilogorska – 6 novih
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 6 novih slučaja zaraze koronavirusom. 3 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Daruvara i općina Kapela i Rovišće.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 19 pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je 1 na respiratoru, a na opservaciji je 8 pacijenta. U samoizolaciji na području županije nalazi se 310 osoba.

Virovitičko-podravska – 2 novih
U posljednjem 24-satnom razdoblju područje Virovitičko-podravske županije bilježi dvoje novozaraženih osoba virusom SARS-CoV-2. Testiranih je bilo 44, a dvoje pozitivnih je iz Virovitice i Suhopolja, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ.

Na bolničkom liječenju je ukupno 18 pacijenta, od čega je njih 17 u Općoj bolnici Virovitica te jedna osoba u KBC-u Rebro. Od početka epidemije koronavirusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 4058 osoba. Nažalost, 136 ljudi je preminulo od posljedica infekcije covidom-19.

Osječko-baranjska – 7 novih
U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 169 uzoraka od kojih je 7 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (2), a iz Draža, Erduta, Podgorača, Darde i Đakova dolazi po jedna novopozitivna osoba.

Na bolničkom liječenju nalazi se 39 osoba koje su oboljele od covida-19, i to 29 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 5 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 10 pacijenta s tim oboljenjem.

Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 62 i 67 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 639 osoba.

Policijski službenici proveli su 12 provjera osoba u samoizolaciji i nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Obavili su i 115 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu također nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Istarska – 4 novih
Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 389 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđene su 4 novozaražene osobe, radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.
Izliječene su 2 osobe.

U mjerama samoizolacije nalazi se 880 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 32 osobe, a od toga se 2 osobe nalaze u respiracijskom centru.

Sisačko-moslavačka – 5 novih
U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Radi se o pet osoba s područja grada Siska, dvije osobe s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja grada Novske.

Požeško-slavonska – 2 novih
U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 71 slučaj zaraze koronavirusom (covid-19), 56 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 154 osobe, a ukupno su testirane 45.433 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 111 uzoraka, od kojih je 2 pozitivnih.
Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Nove mjere od petka, 28. svibnja

  • Pekarnice mogu raditi do 23 sata, a isto se odnosi i na zabranu prodaje alkoholnih pića od 23 do 6 ujutro.
  • Na okupljanjima može biti naviše sto osoba.
  • Na pogrebima nema ograničenja broja osoba, ali sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.
  • Uz stroge epidemiološke mjere, usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, dozvoljeno je svim restoranima, kao i slastičarnicama koje imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica.
  • Na svadbi može biti do 120 uzvanika, moći će trajati dulje od 23 sata, a organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi cijepljeni, testirani ili preboljeli covid-19, a to nisu samo uzvanici nego i osoblje, pjevači, svi koji sudjeluju u svečanosti.
  • Radno vrijeme casina, automat-klubova i mjesta za klađenje može biti do 23 sata. Ukida se obustava rada plesnih škola, radionica i dječjih igraonica.
  • I dalje ostaje zabrana treninga u školskim dvoranama, a u ostalim dvoranama bit će dopušteni. Također se dopušta održavanje sajmova na otvorenom uz obvezne maske.
  • Za vjerske obrede se ne primjenjuje ograničenje do 100 osoba, već prema veličini prostora, minimalno četiri kvadrata po osobi.
  • Ukida se ograničenje maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu, a ostaje obveza korištenja maski.
  • Kad je riječ o prelasku granica, djeca do 12 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test ne moraju imati negativan test ili ići u samoizolaciju.

Komentiraj