KORONAVIRUS U BRITANIJI: 422 mrtva, 8077 oboljelih

Ujedinjeno Kraljevstvo je u utorak zabilježio najveći dnevni porast umrlih od Covida-19 a naglo se povećao i broj zaraženih.

U utorak prijepodne se broj umrlih od Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu povećao za 87 na 422, što je dnevni skok za 26 posto, priopćilo je britansko ministarstvo zdravstva.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao je s 6650 na 8077, što je dnevno povećanje za 21 posto nakon nekoliko dana u kojim je izgledalo da rast broja novozaraženih donekle usporava.

Premijer Boris Johnson je u ponedjeljak naredio Britancima da ostanu u svojim domovima kako bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom i uveo ograničenja u svakodnevni život bez presedana u mirnodopskom razdoblju.

Sve prodavaonice osim onih nužnih moraju se odmah zatvoriti a građani se više ne smiju sastajati sa članovima obiteljima ili prijateljima, rekao je Johnson u obraćanju putem televizije i upozorio da oni koji to ne poštuju riskiraju kazne.

Britanci koji neće poštivati upute vlade platit će kaznu od 30 funti, a kazna bi se, ako će biti potrebno, mogla znatno povećati, objasnio je u utorak Johnsonov glasnogovornik.

“Propisi će biti donijeti što je prije moguće, a najkasnije do četvrtka, kako bi policija mogla izdati kazne onima koji ne poštuju” nove mjere, rekao je glasnogovornik i dodao da će policija “poduzeti sve korake koje smatra potrebnim da rastjera skupine ljudi koji ne poštuju pravila”.

Komentiraj