Koronavirus stigao i u BiH: Obolio muškarac iz Banje Luke koji radi u Italiji, zaraženo i njegovo dijete

U Bosni i Hercegovini zabilježen je prvi slučaj koronavirusa, javljaju tamošnji mediji. Ministarstvo zdravstva Republike Srpske potvrdilo je da je prvi slučaj zaraze koronavirusom na području Republike Srpske.

Prva osoba zaražena koronavirusom je muškarac iz Banje Luke koji je na trenutačnom radu u Italiji, potvrdio je Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, i dodao da oboljelom u Banjoj Luci žive supruga i dijete.

“Pacijent je smješten u našu kliniku. Dobrog je općeg stanja. Imao je blagu temperaturu i osjeća se dobro”, pojasnio je Đajić. Dodao je da nema mjesta panici te da se problemu pristupa odgovorno, piše ATV.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na izvanrednoj konferenciji za novinare otkrio je da je koronavirusom zaraženo i dijete oboljelog muškarca.

“Možemo očekivati još slučajeva. Noćas smo odradili prve kontakte ovog pacijenta, dakle njegove porodice. I njegovo dijete je pozitivno na koronavirus. Utvrdili smo mjere djetetu koje pohađa školu Branko Ćopić. Već smo razgovarali s direktoricom i poduzeli određene mjere. Stručni ljudi su uključeni u sve. Škola danas neće raditi i roditelji djece za koje se smatra da su bili u kontaktu sa zaraženim djetetom će biti pregledani”, dodao je Šeranić.

Ovo je prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji. U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom su 144 osobe koje su doputovale s područja zahvaženih epidemijom, no nije bilo obljelih.

Na području Federacije BiH do sada nije zabilježen niti jedan oboljeli, ali je preventivno pod zdravstvenim nadzorom 259 osoba, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Jučer je, podsjetimo, potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom i u Sloveniji. boljeli je Marokanac koji živi u Sloveniji u koju se vratio preko Italije, gdje je najprije sletio avionom.

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno deset slučajeva koronavirusa.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner