Koronavirus: Rusija priznaje “ozbiljan porast broja” slučajeva

Potpredsjednica ruske vlade za zdravstvo Tatjana Golikova je u petak priznala “ozbiljan porast” slučajeva koronavirusa u Rusiji, ali je jamčila da je njezina zemlja spremna suočiti s time.

“Posljednja dva tjedna pratimo porast broja novih slučajeva koronavirusa. To je ozbiljan porast”, rekla je Golikova na konferenciji za novinare, prenijela je državna televizija Rusija 24.

U petak je u Rusiji službeno registrirano 9.412 novih slučajeva koronavirusa i 186 smrtnih ishoda u 24 sata, najviše od 23. svibnja.

Golikova je rekla da je taj porast povezan s povratkom na radna mjesta velikog broja djelatnika kao i početkom jeseni, tradicionalne sezone zaraznih bolesti.

“Ali situacija je potpuno drugačija od one na početku pandemije u ožujku i travnju. Liječnici su spremni, bolnički kreveti su spremni, imamo dovoljno zaštitne opreme i lijekova”, rekla je Golikova i pozvala Ruse na poštivanje razmaka i nošenje zaštitnih maski.

“Nemamo izbora. Ili ćemo poštivati sigurnosne mjere koje određuju liječnici, ili ćemo uvesti mjere ograničenja kretanja, što ne želimo i ne namjeravamo poduzeti”, naglasila je.

Golikova je u petak nazočila predstavljanju projekta državne zrakoplovne kompanije Aeroflot, koja je pokrenula obuku pasa koji mogu otkriti koronavirus.

Petnaestak pasa rase “šalajka” (hibrida šakala i lajke, sibirske lovačke pasmine, koja je stvorena prije dvije godine) koji imaju posebno osjetljiv njuh, trenirani su od lipnja za otkrivanje uzoraka zaraženih koronavirusom.

“Ti uzroci sadržavaju mali broj DNK covida-19 koji ima specifičan miris”, objasnio je generalni direktor Aeroflota Vitalij Saveljev.

Psi će moći otkriti oboljele od covida-19 njušeći zaštitnu masku putnika ili uzorak njihove sline. Precizirao je da će prvi rezultati projekta biti poznati u prosincu.

U Rusiji je u kolovozu umrlo 157.181, što je 9.6 posto ili 13.787 više nego u prethodnoj godini, objavio je ruski državni ured za statistiku u petak.

Od toga je 7.463 smrtnih slučajeva povezano s covidom-19, a virus je bio glavni uzrok smrti u 3.863 slučajeva, priopćio je Rosstat.

Komentiraj