KORONAVIRUS NE BIRA: I narko-mafija u krizi

Bez problema su samo veliki karteli koji imaju dovoljno zaliha

Pripremio: Petar Fehir

Propisane mjere, uslijed globalne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pogodile su gotove sve djelatnosti – i legalne i ilegalne.

Tako i narko-mafija pokušava svoje aktivnosti prilagoditi ”situaciji na terenu” pa je cijena nekih supstanci skočila i više puta.

Krijumčarenje droge je otežano – potvrdila je i Linda H Staaf, voditeljica obavještajne jedinice švedske policije. To se vidi i iz smanjene aktivnosti službi koje se pokušavaju suprostaviti organiziranom krijumčarenju.

Proizvođači sirovina, prema pisanju Huge Linqvista u stockholmskom „Dagens Nyheter“, imaju velike brige oko održavanja proizvodnje. Cijene listova kakaa u Peruu, koji se često prodaju narko kartelima za proizvodnju kokaina, pale su za 70 posto otkako je ta zemlja u ožujku uvela stroga ograničenja. To tvrdi Julián Pérez Mallqui koji vodi organizaciju uzgajivača kakaa u toj zemlji i koja djeluje na legalnom, ali strogo reguliranom tržištu. Stoga je Pérezova organizacija zatražila državnu pomoć kako bi uzgoj ostao ”živ”.

” Ugroženi smo, kao i svi drugi na svijetu”, izjavio je za ‘Reuters’.

Meksičko-američki granični prijelaz često se opisuje kao središte za globalnu trgovinu drogom. U tom se području pojavljuju snažni i nasilni karteli, ali i na njih utječu stroge kontrole koje se primjenjuju na granici. Pripadnici zloglasnog kartela Sinaloa, izvještava ‘Reuters’, imaju problema s uvozom važnih sirovina za proizvodnju lijekova poput metamfetamina, a otežana je i distribucija na prodajna tržišta u američke gradove.

“Sve se zaustavlja na granici”, rekao je član kartela novinskoj agenciji.

Unatoč trenutnim poteškoćama za ilegalne igrače nekoliko stručnjaka predviđa da pad globalne trgovine neće biti dugotrajan. To se događa zato što su narko karteli i prije pokazali da su prilagodljivi, a i sve je više signala da su zemlje zapadnog svijeta na putu ublažavanja ograničenja.

Pored toga neki ”ozbiljniji akteri” na ilegalnom tržištu uspjeli su održati svoje poslovanje tijekom krize zbog većih zaliha.

Komentiraj

Source:Petar Fehir