vili beroš

KORONAVIRUS: Beroš s glavnim državnim inspektorom, te ministrima unutarnjih poslova i obrane

Novoizabrani ministar zdravstva Vili Beroš u 14 sati sastat će se s glavnim državnim inspektorom, te ministrima unutarnjih poslova i obrane kako bi ingerenciju kriznog stožera s Ministarstva zdravstva podigli na nacionalnu razinu.

Kako je potvrđeno za N1 prije toga će okupiti Krizni stožer kako bi dogovorili pripremu simulacijske vježbe.

“Da bi postigli adekvatan stupanj obrane od moguće ugroze, da bi zadovoljili ovaj zadnji stupanj uvježbanosti sa premijerom sam od ranog jutra u komunikaciji i dozvolio je da poduzmemo određenu simulacijsku vježbu za pripremu postupanja u slučaju ulaska jednog inficiranog bolesnika u Hrvatsku”, istaknuo je u razgovoru za HTV ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatska i kao predsjedateljica Vijećem Europske unije ima obvezu koordinirati i odgovor na europskoj razini. Jučer je Vijeće pokrenulo mehanizam odgovora na krizu zbog koronavirusa.

Aranžmanima za integrirani politički odgovor na krizu (IPCR) podržava se brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela.

Tim mehanizmom predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu u kojem sudjeluju:

– institucije EU-a
– pogođene države članice
– ostali ključni akteri.

Krizni stožer jučer je oformljen i u Hrvatskoj. Podignut je stupanj pripravnosti i dogovoreno je da će HZJZ svaki dan u 15 sati objavljivati nove informacije o oboljelima kojih u Hrvatskoj za sada nema.

“Kontinuirano pratimo sve aktivnosti, stalno smo kontaktu s međunarodnim institucijama. Aktivirao je ministar mehanizam aktivacije Nacionalnog kriznog stožera da se svi pripreme na odgovor ako bude trebalo.

Podignute su mjere opreza za zemlje EU, pa ćemo i mi isto tako obavljati nadzor granica kao što radimo i sada, ali ćemo provjere intenzivirati. Također, osigurava se zaštitna oprema, sve što je u ingerenciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a to nastavljamo kroz nacionalni stožer”, rekla je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Kriznog stožera.

Komentiraj