Korona u zagrebačkom Zoološkom vrtu, zaraženi su lavovi Leo i Ayana

Lavovi Leo i Ayana iz Zoološkog vrta grada Zagreba zaraženi su koronavirusom. Prema riječima ravnatelja ZOO-a Damira Skoka, zarazu im je prenio timaritelj.

“Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-cov-2, pa smo krenuli s liječenjem lavova. Istodobno je testiran timaritelj koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan što znači da je on zarazu prenio na lavove”, rekao je u razgovoru za portal Index Skok.

Testirane su i druge životinje s kojima je taj timaritelj bio u kontaktu, a rezultati testova se čekaju. Timaritelj je, dodao je skok, na bolovanju i oporavlja se, a stanje se popravlja i lavovima.

“Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja, dakle, ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom”, objasnio je.

Dodao je da su, kako bi zaštitili timaritelje i ostalo osoblje koje se sada brine o lavovima, uveli posebni sigurnosni protokol koji je na snazi do daljnjega.

“Tijekom tri vala epidemije uspješno smo zaštitili naše životinje od novog koronavirusa i žao nam je da to nismo uspjeli i u ovom, četvrtom valu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima”, zaključio je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Komentiraj