Dino Stanin/PIXSELL

KORNATSKA TRAGEDIJA Slavica ponovio da se ne osjeća krivim

Bivši šibenski glavni vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica u ponedjeljak je ponovno sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru i na početku novog suđenja još jednom rekao da se ne osjeća krivim za kornatsku tragediju, u kojoj je prije devet godina poginulo 12 vatrogasaca, a jedan je teško ozlijeđen.

Pred sucem Borisom Radanom iskaz je prvi dao Josip Klarić, otac poginulog vatrogasca Dine Klarića, koji je i sam bio na Kornatu i među prvima pronašao stradale vatrogasce. Kazao je kako je pred polazak vatrogasaca na Kornat uočio da su bili loše opremljeni, reagirao je i što sa sobom vode djecu te upozorio na lošu komunikaciju vatrogasne postrojbe i Zračne baze u Zemuniku.

“Nisu nam osigurali vodu za gašenje kao što su obećali, osim jedne kruške”, ustvrdio je.

Suđenje se ponavlja nakon što je krajem travnja Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu jer je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca.

Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca, 30. kolovoza 2007., među kojima je, s teškim ozlijedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog.

Tužiteljstvo je Slavicu teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

Prvo mu je suđenje počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.

Komentiraj