KORNATI Obilježavanje 12. godišnjice najveće tragedije hrvatskog vatrogastva

Komemoracijom na otoku Kornatu danas će biti obilježena 12. godišnjica Kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Komemoracija počinje službom riječi u kapelici sv. Florijana na otoku Kornatu u 11 sati, a pola sata kasnije kreće se prema križevima gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće u spomen na 12 stradalih vatrogasaca.

Počast vatrogascima u četvrtak je odana mimohodom u Tisnom. Uz obitelji poginulih i mještane, počast stradalim kolegama odali su vatrogasci iz Tisnog, okolnih mjesta, ali i iz cijele Hrvatske

“Vrijeme prolazi, ali sjećanja ne blijede. Jednostavno, oni su bili na ponos svojim obiteljima, bili su dio nas, uvijek spremni pomoći. U našim mislima i srcima su stalno, pogotovo u ove teške dane. Na svima nama je i dalje održavati uspomenu“, rekao je predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo i pročitao imena 12 vatrogasaca koji su prije 12 godina izgubili život gaseći požar na Kornatu. To su Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić.

Tog, tragičnog 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara na Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, šest ih je poginulo na mjestu, ostali su prebačeni u bolnice u Zadru, Splitu i Zagrebu gdje su preminuli od posljedica teških opeklina. Frane Lučić iz Tisnog, jedini je preživio nesreću.

Prema službenoj teoriji, uzrok Kornatske tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim, dio javnosti i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste, sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je u travnju prošle godine po drugi put oslobođen optužbi.

Komentiraj