Korlaet objasnio princip novog modela odvoza otpada. “Treba naprosto promijeniti svoje navike”

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića Luka Korlaet u ponedjeljak je za N1 televiziju objasnio prijedlog promjena u naplati komunalnog otpada.

Korlaet kaže da će cijena ovisiti o stupnju odvajanja. “Formirana je od fiksnog i varijabilnog dijela. Prema tome, svatko će plaćati koliko bude razvrstavao”, rekao je i dodao da to ne znači da će rasti cijena odvoza otpada. Poručio je da se treba naviknuti da će se pravila promijeniti.

“Treba naprosto promijeniti svoje navike, ne vidim što je tu toliko problematično. Trenutno nemamo novaca za skuplji model pa smo se odlučili za ovaj. Nadamo se da će se u hodu ova navika promijeniti”, istaknuo je.

Vrećice za otpad prodavat će se u velikim trgovačkim lancima po cijeni koju je naveo grad. Istaknuo je da je cijena bez marže i ide isključivo za uslugu Čistoći. “Razmišljali smo o podzemnim spremnicima, što bi bilo najljepše, ali to je još skuplje”, pojasnio je.

Upitan zašto smatra da cijena odvoza otpada neće biti više, Korlaet odgovara da je razvrstavanje otpada stvar navike. “Mi ćemo raditi na edukaciji, radit ćemo kampanje po mjesnim odborima. Ako se javnost dovoljno senzibilizira da je to dobro za njih…”, rekao je i dodao da računa na dobru volju građana te da je radna skupina analizirala mnoge europske modele zbrinjavanja otpada i došla do zaključka da je ovaj, švicarski, najbolji.

Korlaet je komentirao i obnovu nakon potresa. Kritika ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek da je veliki dio odgovornosti za sporu obnovu na Gradu, kaže, donekle je utemeljena. “Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture ima 38 zaposlenih i ima enormno mnogo predmeta, oko 400 predmeta po djelatniku godišnje, a to su zahtjevni predmeti. Oni daju svoj maksimum, zbilja ne stoji teorija da su oni… Oni jesu usko grlo, ali ne svojom voljom. Mi radimo na tome da ih bolje ekipiramo i ministrica je ponudila da djelatnici iz Ministarstva privremeno prijeđu u gradski Zavod”, objasnio je gostujući u studiju N1 televizije.

Poručio je ipak da stvari ne stoje. Naveo je primjer obnove školskih zgrada od kojih će prva biti otvorena sutra. “Što se tiče privatnih zgrada, Grad je napravio sve što je mogao”, rekao je i naglasio da uskoro kreće i obnova privatnih objekata.

“Komplicirano je, bit će dugotrajno i skupo, ali sad počinje i nadam se da će se malo promijeniti i percepcija javnosti”, zaključio je Luka Korlaet.

Komentiraj