Korlaet: “Čistoća radi sve kako se odvoz ne bi preskakao. Radi se na ekipiranju voznog parka”

Zamjenici gradonačelnika grada Zagreba Danijela Dolenec i Luka Korlaet u Gradskoj upravi održali su u utorak redovitu konferenciju za medije. Podsjetimo, gradonačelnik Tomislav Tomašević zaražen je koronavirusom.

Korlaet je govorio o razvoju pješačke zone Stara Vlaška. “Vidimo ovaj prostor za živi prostor, prostor mjene”, rekao je i dodao da razmišljaju o raspisivanju natječaja o trajnom unaprijeđenjem ove ulice zajedno s Draškovićevom i Martićevom.

“Najavljeno je širenje pješačke zone u Masarykovom i to već u rujnu”, istaknuo je i dodao da bi se ko pilot projekt zatvorio istočni dio te ulice. Najavio je Korlaet i razvoj biciklističke infrastrukture za koju imaju brojne planove i projekte, od kojih su neki atraktivni, trebali bi nadopuniti biciklističku mrežu.

Danijela Dolenec je najavila sjednicu Gradske skupštine 12. srpnja pa skrenula pozornost javnosti na strategiju za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom. “Po zaposlenosti osoba s invaliditetom ne stojimo dobro”, rekla je i naglasila da smo ispod razine EU.

“Nastavljamo s ekipiranjem službenika u gradskoj upravi”, rekla je Danijela Dolenec i dodala da će od četvrtka na stranici biti objavljen oglas za posao pročelnika gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, ali i zamjenika pročelnika gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Prvi put, dodala je, objavljuju za zamjenika. “Želimo dodatno ojačati taj ured, shodno obnovi Zagreba od potresa”, istaknula je.

Upitani o odvozu otpada koji se navodno preskače, Korlaet kaže da je u tijeku natječaj za 50 vozača, najam, ali i nabava vozila. “Radi se na ekipiranju voznog parka, eventualna preskakanja nastaju uslijed povećanog odvajanja pa su i povećane količine plastike pa se skuplja tamo gdje je kritičnije”, rekao je.

Korlaet navodi da Čistoća radi sve kako se odvoz ne bi preskakao. Razmišljaju, dodaje, o kompenzacijskim mjerama za građane kako bi se odužili, ali stimulansima za vozače, djelatnike na terenu, da sukladno skupljenoj količini otpada budu nagrađeni.

Upitan o kantama s pješačkih zona, one se planiraju spremiti u dvorišta, a radi se na izgradnji podzemnih spremnika, ali oni će biti dostupni u nešto novijim dijelovima grada. Tvrdi kako je zaprimljeno 5000 zahtjeva te su službe izašle na terene pa će svaka biti geolocirana.

Upitani ima li Zagreb dovoljno vozila hitne pomoći, Danijela Dolenec navodi kako ih ima dovoljno, da ih se nabavlja još i da se nastoje nabaviti i defibrilatori.

Jučer je zatvoreno zaprimanje žalbi oko mjesta u vrtićima, a Danijela Dolenec je rekla da su vrtići dobili uputu da smjesti što je više moguće djece, te da rade na zapošljavanju što više ljudi. “Na temelju žalbi se rade novi planovi pa kaže da imaju 15 dana da to učine. U tom periodu znat će konkretnije”, poručila je.

“Tijekom pedagoške godine u rujnu će imati otvorene nove kapacitete prenamjenom”, dodala je. “U pedagoškoj godini pred nama popravit će se situacija. Grad Zagreb subvencionira i obrte dadilja i vjerske vrtiće”, rekla je..

Zagreb ima 3500 kilometara vodovodnih cijevi od kojih je većina starih. Vodovi koji pucaju unatrag pola godine stari su 60 godina, a rađeni su od krtog materijala koji ne može izdržati pritisak. Korlaet je zaključio da se radi na sukcesivnoj zamjeni, ali ona uzima vrijeme.

Komentiraj