Korisnici Mozilla Firefoxa izloženi opasnom sigurnosnom propustu

Web pretraživači oduvijek su “omiljena meta” onih koji se žele domoći vaših privatnih podataka. Ovaj put otkriven je ozbiljan propust u Mozilla Firefoxu.

Vijest u vezi s ovim problemom objavljena je na službenom Mozilla sigurnosnom blogu, gdje se detaljno opisuje o kakvom se točno propustu radi, koje su platforme najugroženije i predlaže se, naravno, trenutna nadogradnja ovog popularnog web pretraživača.

Konkretno, Mozilla Firefox ima “rupe” u svom integriranom PDF pretraživaču i JavaScritpu, a iste omogućavaju “hakerima” da se domognu datoteka koje sadrže povjerljive i privatne podatke, koje iskorištavanjem propusta mogu postaviti na – server koji se nalazi u Ukrajini.

 

  • Ne treba posebno napominjati da se vaše korisničko ime (ili imena) i odgovarajuće lozinke sigurno neće koristiti u plemenite svrhe…

 

Korisnici koji rade na Appleovim Mac računalima nisu ugroženi, “bug” je otkriven na Windows i Linux operativnim sustavima, a kompromitirane mogu biti datoteke koje inače koriste, uvjetno rečeno, napredniji korisnici.

Tako se, na primjer, na Windowsima kroz propust u Firefoxu “skeniraju”, između ostalih, FTP konfiguracijske datoteke i druge datoteke koje sadrže pristupne podatke za razne račune i servise.

Što se tiče Linuxa, otprilike je ista stvar, “cilj” su takođe konfiguracijske datoteke i folderi s korisničkim podacima.

Iz Mozille napominju kako svi korisnici mogu izbjeći probleme ako nadograde svoj Firefox na verziju 39.0.3, dok korisnici Enterprise verzije moraju preuzeti verziju 38.1.1.

Komentiraj