facebook.com

KORISNE U ISTRAŽIVANJIMA Otkriveno šest novih vrsta žaba iz obitelji Xenopus laevis

Znanstvenici su otkrili šest novih vrsta žaba iz obitelji Xenopus laevis, što broj dosad poznatih tipova ovih vodozemaca povećava za 30 posto, s 22 na 29 vrsta, otvarajući nove mogućnosti za znanstvena istraživanja bolesti od kojih obolijevaju ljudi, objavljeno je u stručnom časopisu PLOS ONE.

U pokusima se najčešće koriste primjerci Xenopusa laevisa ili afričkih kandžastih žaba. Ta se vrsta vodozemca općenito “najčešće u svijetu koristi u raznim znanstvenim istraživanjima”.

Evolucija afričke kandžaste žabe slična je ljudskoj, zbog čega se često koristi za biomedicinska istraživanja, među kojima su ona genetička i istraživanja o raznim vrstama karcinoma.

Posebnost ove vrste vodozemaca je ta što žive u močvarnim predijelima središnje i zapadne Afrike te na prstima imaju kandže. Tijelo im je plosnatije nego kod drugih žabljih vrsta, nemaju jezik ni zube, a hranu prinose prstima.

Nove vrste nisu otkrivene za vrijeme ekspedicija na terenu, već su ih znanstvenici uočili analizirajući već postojeće vrste u 168 akvarija uz pomoć “novih analitičkih tehnika tijekom kojih su koristili DNK analizu, snimali njihovo glasanje…”

Nove vrste su nazvane Xenopus allofraseri, X. eysoole, X. fischbergi, X. kobeli, X. mellotropicalis i Xenopus parafraseri.

Pokusi na novim vrstama xenopusa laevisa znanstvenicima će pomoći da unaprijede saznanja o “brojnim pitanjima poput kopiranja genoma, nestanka određenih gena i evolucije domaćina i parazita”.

Komentiraj