Korčula proslavila Dan grada

Pixabay

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Korčula, održanoj u subotu u povodu Dana Grada i proslave blagdana svetoga Todora, nakon prigodnih riječi gradonačelnika Andrije Fabrisa i gostiju dodijeljene su godišnje nagrade i javna priznanja najzaslužnijim Korčulanima te proglašeni najbolji sportaši u 2016. godini.

Predsjednik Gradskog vijeća (GV) Marko Skokandić pozdravio je nazočne na svečanosti u dvorani Centra za kulturu Korčula, među njima vijećnike, korčulanskog gradonačelnika Andriju Fabisa, brojne gradonačelnike i načelnike općina i zahvalio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na čestitkama te dubrovačkom biskupu Mati Uziniću.

Svečanost su, među ostalima, uveličali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

Što se sve učinilo na području Grada Korčule u protekloj godini iznio je gradonačelnik Andrija Fabris, zahvalivši svima koji su doprinijeli svojim radom i zalaganjem na popravljanju življenja na području gradske zajednice. Spomenuo je završene i niz projekata u pripremi.

Istaknuo je dobru suradnja s općinom Lumbarda na zbrinjavanju otpada. U naselju Zagradac je otvoreno novoizgrađeno parkiralište za 60 vozila. Na jesen će se prići završetku projekta izgradnje novog autobusnog kolodvora, te kompletnom uređenju stare Srednje škole na Dominće, gdje će u više nekadašnjih učionica biti Centar za mlade poduzetnike. Kako je najavio gradonačelnik, bivša termoelektrana, popularna zvana Teta Žuva, će u suradnji sa županijom postati remontno-nautički centar sa 400 vezova.

U iduće četiri godine ćemo izgraditi novu školu i Dječji vrtić,  rekao je Fabris i među ostalim najavio da su gotovi projekti rekonstrukcije kuće Marka Pola, Gradskog muzeja, palače Arneri, a na jesen  će se početi uređivati Gradski muzej. Najveći je projekt izgradnja nove luke, uz Pelješki most.

Naši preci su znali urediti ovaj grad po mjeri čovjeka i svakog njegovog stanovnika, imali su Statut grada i otoka Korčule iz 1214. godine, najstariji hrvatski zbornik prava. I mi danas možemo koristiti one odredbe na ponos naših građana, da hoćemo i možemo, poručio je gradonačelnik.

U ime svih gradonačelnika i načelnika općina u županiji, pozdravne je govore uputio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, istaknuo da je Korčula grad po mjeri čovjeka, umjesto profita i zarade, trebaju biti građani na prvom mjestu, poručio je.
Župan Dobroslavić je uz brojne podatke napretka života spomenuo da je županija prva u korištenju EU fondova, od kojih je veći dio pripao Korčuli, nadajući se da će Pelješki most, nova luka u Perni na Pelješcu i Polačišta u Korčuli još bolje povezati Grad i otok sa županijom i kopnom.

Prometna i infrastrukturna budućnost postaje naša stvarnost, rekao je Branko Bačić, istaknuvši vrijednosne odrednice novog Zakona o otocima koji će biti po mjeri svih građana i otočana.

Akademik Željko Reiner naveo je da i manji projekti mogu biti veliki za stanovnike. Naveo je mnoga uređenja šetnica, plaža, kružnog toka, dječjih igrališta. Ohrabrujuće je, spomenuo je, da Korčula u demografskom razvoju bilježi bolje rezultate i mnogi mladi ostaju na otoku.

Uz korčulansku klapu “Kuntenat” prišlo se je dodjeli nagrada Grada Korčule, koje su uručili gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća. Kolektivna nagrada Grada Korčule je uručena Ekološkom ronilačkom klubu „Korčula“. Već 15 godina okuplja 60-ak članova s područja otoka Korčule koji se ističu se  promicanjem ronilačkih sportova. Osim tečajeva za ronjenje, udruga organizira i savjetovanja, razna predavanja, seminare te stručne skupove vezane uz ronjenje i ronilačke tehnike, ekologiju i strukovno povezivanje, surađujući s mnogim udrugama i organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nagradu Grada Korčule za životno djelo je dobila časna sestra Martina Negovec, dominikanka iz Samostana “Anđela čuvara” u Korčuli. Dužim pljeskom su joj zahvalili svi u dvorani, što je do umirovljenja radila kao tehničar radiologije u Domu zdravlja Korčula, svi je pamte po njezinim savjetima i pomoćima očuvanja zdravlja. Zadnjih je godina, kako je istaknuto, nezamjenjiva u brizi oko katedrale sv. Marka u Korčuli.

Plakete i nagrade sportskim laureatima Grada Korčule za 2016. uručio je predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Korčule Vjeran Filippi. Najbolji sportaš je taekwondo reprezentativac Dinko Šegedin, član TKD “Forteca” .Najbolja sportašica je Irena Šegedin,  članica TKD”Forteca”, a kolektivnu nagradu dobio je Korčulanski plivački klub.

Komentiraj