Korbar: “Nakon potresa na dubini od 10 km blokovi se pomaknuli 1-2 metra”

Znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI) Tvrtko Korbar u subotu je u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ govorio o uvidu u geologiju petrinjskog područja.

“Timovi Zavoda za geologiju su skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini, rekao je i pozvao stanovnike Banovine da na stranicama Hrvatskog geološkog instituta mogu pronaći podatke o potresima i mogu slati fotografije i podatke o pukotinama na terenu, izljevima pijeska u dolinama rijeka koje će nam pomoći u definiranju rasjeda koji su pukli tijekom potresa i koji su postali aktivni”, rekao je.

Dodao je da se koncepcija istraživanja na terenu napravila na temelju novinarskih dojava. Istaknuo je da na ovom području postoje dva rasjeda, ali se prikaz azlikuje potpuno drugačije od onog potresa u Zagrebu.

“Izravno, zagrebački potres i ovaj na području Sisačko- moslavačke županije nisu povezani zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja”, istaknuo je te dodao kako svaki potres daje dobre znanstvene podatke koji služe za obrade seizmologa i modeliranje geoloških rasjeda koji su aktivirani tijekom potresa.

Korbar dodaje da su sve informacije s terena potvrdile da se radi o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smjeru ili suprotno od satelita koji je prešao prije i poslije na terenu koji je zadesio potres.

“Sjeverozapadni blok se pomaknuo za 30-ak centimetra, a jugoistočni blok se pomaknuo za 30-40 centimetara. To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomaknuli metar do dva pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini terena”, objasnio je.

Komentiraj