Korana Gjalski Filipović u Galeriji Stećak otkrila svijet ptica iz doline Neretve

Press/Ptice Neretve

Svestrana umjetnica, modna dizajnerica, fotografkinja i spisateljica Korana Gjalski Filipović je ponosna što je u Galeriji Stećak u Kleku nedavno otvorila izložbu ‘Ptice Neretve’.

Postav otkriva raznolik i šaren svijet ptica s područja doline Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Gjalski Filipović je na istraživanje, stvaranje i umjetnički rad potaknula knjiga autora Dragutina Rucnera ‘O životu ptica u dolini Neretve’.

Izložba u Galeriji Stećak je otvorena do 31. srpnja.

“Kada je Korana Gjalski Filipović, ljubiteljica ptica (i vilinskih stvorenja – kukaca) dobila na dar knjigu Dragutina Rucnera „O životu ptica u dolini Neretve“ bilo je jasno da toj prilici i tom izazovu da ih slika neće odoljeti.

Jer kao što piše naš čuveni ornitolog Dragutin Rucner delta Neretve je područje na koje dolaze ptice iz sjeverne Europe iz Azije, i povratno iz Afrike, tako da je dolina Neretve „internacionalno“ obitavalište tih veličanstvenih, čudesnih, raznolikih i slikovitih stvorenja. Zanimljivo je pritom pročitati u spomenutoj knjizi da svaka ta ptica ima uz latinsko i svoje narodno ime i prezime (naime uvijek su dva imena koja ih opisuju) da ih se lakše identificira.

I ovaj ciklus „Ptica Neretve“ kao i ranija izložba „Let“ u Galeriji AZ Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova, nastala je kao reciklaža, čime Korana Gjalski Filipović dodatno potvrđuje svoju potpunu ekološku predanost u želji da civilizacijski ljudski faktor spozna da je i sam dio prirode i da smo ovaj prelijepi svijet ‘posudili od svoje djece’ kako je to netko lijepo rekao i da ga nemamo pravo nemilosrdno i sebično uništavati.

O čemu je riječ? Riječ je o tome da su ova slikarska platna, kao što to obično biva nakon smrti umjetnika, bačena na smetlište, kao višak s kojim se obitelj više ne zna i ne želi nositi. Većina njih započeta su i nikad dovršena, a kako ih je autor gdjekad unaprijed potpisao Igor Mojzes, to umjetnica nije prekrivala već se supotpisala za svoj rad. U tom konceptu reciklaže ispada da slike imaju dvojno autorstvo; jedno za podloge, drugo za ptice.

„Ptice Neretve“ Korane Gjalski Filipović su s lakoćom i radošću posjedale na naslikane podloge i k tome se raduju svom boravku u Galeriji Stećak u Kleku, boravku blizu Neretve, njezinih brda i dolina, gdje obilato dolaze na zimovanje ili gdje se trajno nastanjuju. Ptice su više od svih stvorenja na Zemlji nomadi, zadržale, zahvaljujući krilima, ono što su ljudi nekad činili (prije političkih granica), mijenjali mjesta boravka u potrazi za boljom zemljom, hranom, standardom.

Sigurne ruke, temperamentnog poteza, dinamične kompozicije, umjetnica gdjekad portretira svoje ljubimce zadivljena njihovom posebnošću i ljepotom. Ona im daje onaj dodatni smisao, i počast činjenicom da ih iz stvarnosti prevodi u novu umjetničku razinu, zapravo u fikciju koja ima zapanjujuću moć djelovanja na naša osjetila: bilo da se direktno prepuštamo oblicima i bojama da nas oplemenjuju ili da je prepoznamo kao apele i pozive da ne zaboravimo u realnom svijetu čuvati staništa tih divnih stvorenja.

Jer kako piše Dragutin Rucner zaključno u svojoj knjizi: „Moramo smatrati svojom zadaćom da spašavamo preostale prirodne površine, da svestranom zaštitom ne samo spasimo već i poboljšamo uvjete za život ptica u ovom po pticama nadaleko poznatom kraju.“, napisala je Branka Hlevnjak o izložbi.

 

 

Biografija umjetnice:

Korana Gjalski Filipović rođena je 1986. u Zagrebu. Maturirala je 2005. na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer fotografije.

2011. diplomirala je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, s temom Ilustracija kod prof. Mencl-Bajs.

2014. magistrirala je Kreativno upravljanje tržišnim komunikacijama na Visokoj školi Agora u Zagrebu. Iste je godine nagrađena Dekanovom nagradom.

2000. sudjelovala je na 32. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Zadru s au-torskim filmom “Crazy for…”

2003. izdala je roman “Priđi bliže”.

2005. samostalno je izlagala seriju fotografija “Autoportretom protiv nasilja nad ženama” u klubu Gjuro II u Zagrebu.
Objavljivala je osvrte, poeziju i intervjue u “Tragovima”, “Vjesniku”, “Kerempuhu”, “Metropolitanu”.

2007./2008. sudjelovala je na skupnim izložbama fotografija Artour u Sv. Jakovu, Ne-rezinama, Beleju, Mažovoj gori, Punta Križu, Ustrinama i Platu.

2010. izdala je knjigu “Monografija dvadesetogodišnje trudnice”, koju je opremila svojim ilustracijama i fotografijama.

2012. osnovala je udrugu Kuća hrvatskog dizajna, čija je predsjednica, te od osnutka udruge do danas organizirala niz izložbi i događanja.

2013. snimila autorske filmove “Aleja skulptura na Savskom nasipu” (za Simpozij Hrvatskih voda o Savi), “A mi manera” (o Jadranki Bačić), “Šime Vulas – retrospektiva” (za Modernu galeriju u Zagrebu), “Umjetnost prapovijesti” (za manifestaciju “Noć krapinskog pračovjeka”), “Winetau” (za retrospektivu Waltera Neugebauera). Snimila seriju video radova “Projekt 3+3” uz potporu Grada Zagreba.

2014. sudjelovala na Međunarodnom triennaleu autoportreta (Galerija “Prica”, Samobor) s video radom.

2015. napisala je interaktivnu kulturno-turističku knjigu “Moja knjiga pustolovina”, po-držanu od Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

2016. snimila je autorski video prilog o Galeriji Događanja za izložbu “35 godina Ga-lerije Događanja”. Samostalno izlagala crteže “Zagrebačke ptičice” u Knjižnici M.J. Zagorka. Sudjelovala na skupnoj putujućoj izložbi “Što se čeka, izvlačimo!” u organizaciji fotografa Romea Ibriševića, Zelenih stopa i Renaulta.

2017. samostalno izlagala crteže “Vilinska stvorenja” u knjižnici “M. J. Zagorka” u Zagrebu. Primila potporu Grada Zagreba za knjigu “Moja zagrebačka knjiga pustolovina” namijenjenu djeci i mladima (autorica teksta i fotografija).

2018. samostalno izlagala crteže “Vilinska stvorenja” u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu. Sudjelovala na skupnoj putujućoj izložbi “Što se čeka, izvlačimo!” u prostoru Turis-tičke zajednice Zagrebačke županije” u Zagrebu. Sudjelovala na 8. zagorskom likovnom salonu. Organizirala izložbeno-prodajni postav umjetničke suvenirnice na Plitvice Art Farmi. Održala prigodne likovne radionice za djecu različitih uzrasta.

2019. samostalno izlagala crteže kukaca “Vidiš, ne vidiš” u Galeriji Crta Centra za kul-turu i informacije Maksimir te u Knjižnici Augusta Cesarca u Zagrebu. Izlagala na skupnoj izložbi “Hrvatska kakva se rijetko viđa” u Rimu, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Veleposlanstva RH. Izlagala na skupnoj izložbi članova Kuće hrvatskog dizajna u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu.

2021. samostalno izlagala (izložba “Let” na platnima Igora Mojzeša) u Galeriji AZ u Zagrebu. Sudjelovala na 9. zagorskom likovnom salonu. Sudjelovala na Zrinski Art Festivalu u Čakovcu te u Centru Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu.

2022. samostalano izlagala crteže ptica “Trideset veselih ptica” u Knjižnici Vjekoslava Majera u Zagrebu. Samostalno izlagala izložbu slika “Ptice Neretve” u Galeriji Stećak Klek.

Živi i radi u Zagrebu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]