Pogledajte kako ronioci stvaraju umjetni koraljni greben

Unsplash/Hiroko Yoshii

Koraljni ekosistemi se često obnavljaju, jer su važni za čistoću mora i sigurnost obale. Obično se na već nestale koraljne grebene ili izbijeljene koralje postavljaju uzgojeni uzorci kako bi se ovakvi lokaliteti dalje razvijali i privlačili cijeli niz različitih životinjskih vrsta.

Grebeni su dom za raznolike oblike morskih sustava flore i faune, koji se razlikuju s obzirom na lokaciju, uvjete, toplinu vode.

Pogledajte kako grupa ronioca uz korištenje raznih materijala, od metalnih konstrukcija i mrežastih podloga do žica i križeva, kreira umjetni koraljni greben u blizini obale otoka Fenghuang. Često se za ovakve namjene potapaju stari brodovi ili olupine automobila. No, ova ekipa istraživača i ekologa ima drugi, “veći” plan. Iskustva imaju jer  su ovi stručnjaci u posljednjih deset godina postavili oko 230 tisuća umjetno uzgojenih koralja u more.

Sada stvaraju svojevrsni  “koraljni vrt”, koji će se nastaviti nadograđivati u budućnosti. Ovakvi vrtovi osim zaštite okoliša u moru, imaju i znanstvenu i turističku funkciju. Veliki koraljni grebeni su često zaštićeni zakonom kao prirodna i ekološka vrijednost pa ovakva područja postaju dio šireg zaštićenog obalnog pojasa.

 

Komentiraj