Koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji je bio pod suspenzijom u Hrvatskoj seljačkoj stranci (HSS), istupio je iz HSS-a i najavio osnivanje nove stranke – Mreže nezavisnih lista, s kojom će izaći na predstojeće lokalne izbore i ponovno se kandidirati za župana Koprivničko-križevačke županije.

“Iz HSS-a sam istupio u ponedjeljak”, izjavio je Koren za Hinu dodavši kako je time ispunio obećanje da više neće biti u stranci ako Krešo Beljak ostane predsjednik HSS-a. Beljak je u subotu, 14. siječnja, na izbornoj Glavnoj skupštini ponovno izabran za predsjednika HSS-a.

“U toj odluci učvrstilo me ponašanje Kreše Beljaka u zadnjih nekoliko mjeseci, totalna antidemokratska klima u stranci, eliminacija svih njegovih protukandidata i suparnika. Zadnje je bilo to s Nenadom Matićem kojeg je Beljak suspendirao da se ne može kandidirati za predsjednika HSS-a”, rekao je Koren.

“Beljak krši Statut i radi kako njemu paše. Ima podršku par organizacija i pojedinaca, poput župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i saborskih zastupnika Ane-Marije Petin, Davora Vlaovića i Željka Lenarta, koje je uspio ugurati u Hrvatski sabor, makar od toga koristi nema nitko jer oni su sami sebi svrha”, kaže Koren.

Pokrenuo je inicijativu za osnivanje političke platforme, koju je nazvao Mreža nezavisnih lista, a u nju namjerava uključiti svoje pristaše iz HSS-a u Koprivničko-križevačkoj županiji. Oni bi na lokalnim izborima bili nositelji nezavisnih lista u općinama i gradovima i kandidati za čelne funkcije, a ujedno bi bili i na njegovoj listi za Koprivničko-križevačku županiju.

Koren je najavio da će se na lokalnim izborima ponovno kandidirati za župana Koprivničko-križevačke županije, a u tome mu je ključna potpora HDZ-a, za što “već ima neka obećanja”. Mrežu nezavisnih lista predstavit će u četvrtak, 19. siječnja, na konferenciji za novinare u Koprivnici.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak komentirao je Korenov potez tvrdnjom da mu je važna samo osobna karijera, što dovoljno govori koliko je Koren bio iskreno u HSS-u.

“Zanimljiv je taj odnos između Korena, Nenada Matića i Marijane Petir. Riječ je o ljutim protivnicima koji se nisu mogli smisliti, koji su se otvoreno vrijeđali na stranačkim sjednicama. No, uvijek im je njihov osobni interes ispred stranačkog interesa, pa u skladu s tim mogu im samo poželjeti sretan put”, kaže Beljak.

Komentiraj