Koprić: MOST-ovi ministri naivno su shvatili primopredaju dužnosti

N1

O OBEĆANJIMA i trenutnom stanju stvari su županijama diljem Hrvatske u “Dnevniku u 18” na N1 Televiziji progovorio je profesor Ivan Koprić, stručnjak za javnu upravu.

Koprić ističe da županije zadnjih 15 godina rade kao zamjena za nefunkcionirajuću samoupravu u manjim mjestima te da često ne mogu i ne znaju obavljati ono što bi trebala obavljati lokalna samouprava.

“Dakle, obavljaju poslove za općine, a ne ono što trebaju za regionalni razvoj.” Koprić navodi kako je decentralizacija najbojli način za racionalizaciju.

“Previše smo toga dovukli u Zagreb, sve ovlasti, odlučivanja i prava. Zagreb ne poznaje stanje na terenu, trebamo poslove koji su regionalnog značenja vratiti u regije, a ono što je lokalno na lokalne jedinice. Time bi ljudi na terenu mogli odlučivati o stvarima koje ih se izravno tiču.

S druge strane su i javne usluge, koje su nekoordirnirane i nepovezane te samo šećete iz jedne zgrade do druge”, kaže.

Obećanja Bože Petrova

Koprić se osvrnuo i na najave čelnika MOST-a Bože Petrova, koji je prije izbora govorio i o manjem broju zaposlenih u javnoj upravi, a nakon formiranja Vlade čak četiri MOST-ova ministra progovorili su o nedostatku zaposlenih u svojim resorima.

“Čini mi se da su njihovi ministri naivno shvatili primopredaju dužnosti s prethodnim ministrima.

Dakle, postoje uredbe koje predviđaju neki broj radnih mjesta koja nisu popunjena, a drugo je pitanje zašto to postoji. Pretpostavljam da je netko htio imati malo prostora za zapošljavanje, i čini mi se da su oni malo naivno gledali kao božju zapovijed ono što im je ostavio prethodni ministar”, smatra.

“Pet do deset posto nepopunjenih radnih mjesta je normalna situacija, ali 30 posto je otprilike kao da vozite auto i ne radi vam pola motora. Dakle, to ne može biti. Ili su ta radna mjesta izmišljena i napuhana, ili je netko nešto krivo napravio”, zaključuje Koprić.

Komentiraj