FaH

KOORDINATOR ZA MIGRACIJE: Priljev migranata se smanjuje a suradnja s Hrvatskom sve bolja

Dnevni priljev migranata balkanskom rutom preko Hrvatske u Sloveniju zadnjih dana se smanjuje, a suradnja s Hrvatskom sve je bolja, ocijenio je u srijedu Boštjan Šefic, glavni koordinator za migracije u slovenskoj vladi.

U utorak je u Sloveniju ušlo oko 5600 migranata, a smirivanje priljeva nastavlja se i u srijedu, pa je do 12 sati ušlo 3500 novih, a do kraja dana najavljen je dolazak novih 1000 vlakom, te još oko 25 autobusa, kazao je Šefic na redovnom brifingu za novinare.
On je izrazio zadovoljstvo sve boljom komunikacijom o migrantskom valu s hrvatskim vlastima, rekavši da se dodatno može popraviti usklađivanjem dolaska vlakova i autobusa.
Slovenija po njegovoj ocjeni poboljšava stanje u prihvatnim kapacitetima, pa će tako na područje “ničije zemlje” prema Austriji blizu Šentilja postaviti šator u kojemu će migranti na toplijem moći čekati prijem jer sada u grijanom šatoru kapaciteta 2000 ljudi često nema dovoljno mjesta.
Što se tiče žice za koju mediji navode da ju je slovenska vlada preventivno nabavila kako bi u slučaju nekontroliranog priljeva migranata ili zatvaranja Njamačke za migrante mogla bolje kontrolirati situaciju, Šefic je kazao da postoje različiti scenariji koji ovise o sigurnosnoj situaciji, ali da je govoriti o tome u sadašnjem trenutku “kontraproduktivno”.
Naglasio je da su slovenske službe informirane o mogućnosti da migrantska ruta skrene na Albaniju, Crnu Goru i dalje hrvatskom i slovenskom obalom, te da su i za taj scenarij izrađeni planovi.
“Za sada nema indicija da će se to i dogoditi, posebno zbog teškog terena i nadolazeće zime”, kazao je Šefic, ali i rekao da su migracijske seobe poput rijeka koje nađu novo korito ako im se negdje zapriječi prolaz.

Komentiraj