Konzularni rat u pozadini je smjene hrvatskog počasnog konzula u Barceloni

Nacionalov novinar u Barceloni je doznao detalje policijske akcije u koju je uključen i opozvani hrvatski počasni konzul u Barceloni Julio Bárcena San José, čiji suradnici tvrde da iza svega stoji osveta novog izraelskog počasnog konzula

Hrvatska je prošloga tjedna pokrenula opoziv svog počasnog konzula u Barceloni nakon što ga je katalonska policija uključila u istragu koja povezuje troje konzula s narkoklanom romskih korijena. Budući da suđenje još nije počelo, kaznena djela za koja se sumnjiči hrvatskog počasnog konzula još nisu poznata. Zasad se zna da je riječ o kompleksnoj istrazi povezanoj s ulaganjem u luksuzne nekretnine i luksuzne automobile s ciljem prekrivanja traga nezakonito stečenog novca od proizvodnje i preprodaje droge.

Iza opoziva počasnog hrvatskog konzula u Barceloni Julia Bárcene San Joséa stoji konzularni rat koji je u gradu pokrenuo novi izraelski počasni konzul u Barceloni José Antonio Sánchez Molina, tvrde u krugovima bliskim počasnom konzulu Malija u Barceloni Joséu Luísu Lópezu.

Riječ je o vrlo bogatom i moćnom čovjeku koji je odlučio uništiti život četvorici ljudi – trojici počasnih konzula i jednom članu kriminalnog klana Jodorovich – i koji to čini samo iz inata zato što je od njih izgubio izbore za glavnog tajnika udruženja koje okuplja sve konzule u Barceloni, a koji su se održali u ožujku prošle godine, tvrdi Nacionalov izvor blizak trojici konzula koji su pod istragom. Izvor je dodao da je izraelski počasni konzul opasna osoba, ali nije želio otkriti zašto.

Hrvatski počasni konzul Julio Bárcena San José uvučen je u tu istragu kroz prisluškivanja telefona konzula Malija, konkretno, nakon što mu je diplomat te afričke države predstavio Simona Montera Jodorovicha, člana poznatog klana koji desetljećima puni crne kronike zbog opširnog spektra velikih kaznenih djela. Nakon što je hrvatski konzul u nekoliko navrata od konzula Malija tražio pozajmice manjih svota novca, navodno između tisuću i tri tisuće eura, počasni konzul afričke države ponudio je hrvatskom kolegi da ga poveže sa starim prijateljem koji se, između ostalog, bavi i pozajmicama. Stari prijatelj je Simon Montero Jodorovich, predsjednik federacije Roma u Kataloniji i jedan od istaknutijih članova obitelji koja se često dovodi u vezu s pranjem novca, proizvodnjom i preprodajom droge, preprodajom luksuznih nekretnina, brodova i automobila, ali i oružja.

Klan Jodorovich-Montero operativan je u Kataloniji od Drugog svjetskog rata, kad je matrijarh obitelji Luisa Jodorovich sa samo 13 godina stupila u brak s Antonijom Monterom, najmoćnijim Romom barcelonske četvrti La Mina. Model biznisa mijenjali su kroz godine. Nakon Drugog svjetskog bavili su se uličnom prodajom i trgovinom otpadom, da bi desetljećima kasnije razvili kompleksniji biznis, prvo napadima na turiste diljem Costa Brave i krađom dragulja i automobila te provalama u stanove, zatim trgovinom oružjem, proizvodnjom i preprodajom droge i kupoprodajom luksuznih nekretnina. Najistaknutija ličnost obitelji je Simón Montero Jodorovich, koji je kao predsjednik federacije Roma u Kataloniji u stalnom kontaktu s najvišim predstavnicima institucija. U koordiniranim akcijama koje su se u nekoliko proteklih godina provodile u kućama i stanovima obitelji Jodorovich, pronađene su stotine tisuća eura, ali i veća količina oružja. Svoje bogatstvo Jodorovichi opravdavaju konstantnim velikim dobicima na lutriji. Poznato je, međutim, da je kupoprodaja dobitnih listića na lutriji jedno od najčešćih načina pranja nezakonito stečenog novca. Četvero članova obitelji Jodorovich koji su privedeni u akciji povezanoj uz istragu u koju je uključen i hrvatski konzul, pušteno je na slobodu nakon 48 sati pritvora.

‘Izraelski konzul u Barceloni osvećuje se jer je nedavno izgubio izbore za glavnog tajnika udruženja koje okuplja sve konzule u Barceloni, a koji su se održali u ožujku prošle godine’, tvrdi Nacionalov izvor

Iako su informacije o istrazi vrlo šture i nejasne, konzula Republike Mali navodno se istražuje i zbog biznisa s marihuanom u koji je uključen i Jodorovich. Konkretno, konzul u Maliju posjeduje tvrtku za proizvodnju ulja od marihuane, a prema tamošnjim zakonima sve je to legalno. Ulje od konoplje izvozi se u druge države gdje je također legalno. Jodorovicha je u biznis uključio kao savjetnika zato što ovaj poznaje „agronomske stručnjake“ u Valenciji. Sintagma “agronomski stručnjaci” označava stručnjake za uzgoj marihuane. Iz konzularnih izvora doznali smo da je José Luís López bio potpuno svjestan s kime ulazi u biznis, kao i činjenice da je Jodorovich “na lošem glasu”, ali da mu to nije smetalo jer je posao u koji ga je uključio, prema zakonima u Maliju, bio potpuno legalan. Konzul Republike Mali ne skriva da je već dva, tri desetljeća u prijateljskim odnosima s Jodorovichem te da je upoznat s Jodorovichevom tamnom prošlošću.

Istraga nad diplomatima pokrenuta je nakon što je u regiji Asturias lokalna policija Mossos d’Escuadra u jednoj industrijskoj hali pronašla ogroman stroj za preradu marihuane u ulje od konoplje, koje može 400 kila marihuane pretvoriti u 40 litara ulja u manje od 12 sati, kroz niz kemijskih i mehaničkih procesa. Iako su Mossosi objavili da je takav stroj proizveden ilegalno i u tajnosti, konzul republike Mali tvrdi da taj stroj dopremljen iz Europe samo kako bi ispunjavao sve ISO standarde te da bi kvaliteta proizvedena ulja bila na najvišoj razini. Prema izvoru koji je konzultirao Nacional, konzul tvrdi da je mogao isti stroj kupiti u Kini za nižu cijenu te da je o njegovoj proizvodnji u Asturiasu pravovremeno bio obavijestio katalonsku vladu, što može i dokazati nizom dokumenata koje posjeduje. Stroj je, kako je naveo Nacionalov izvor, trebao biti prebačen u Republiku Mali, gdje je proizvodnja takvog tipa legalna, no policija Mossos d’Escuadra dala je naslutiti da je stroj proizveden kako bi se ulje od konoplje proizvodilo u Španjolskoj. Hrvatski počasni konzul Bárcena, koji je o pokretanju procedure povlačenja doznao od Nacionala, obećao je svoju verziju slučaja i povezanost s proizvodnjom kanabisovog ulja ekskluzivno pojasniti u sljedećem broju ovog tjednika.

Glavno tajništvo udruženja konzula u Barceloni navodno je vrlo prestižna pozicija, iako za nju nije predviđena nikakva naknada jer je Barcelona, u kojoj djeluje stotinjak konzula, što profesionalnih diplomata što počasnih, iz isto toliko država svijeta, četvrti grad što se tiče konzularne predstavljenosti u svijetu. Sve je počelo 2017., kada je nekoliko konzula s vrha udruženja smijenjeno. Naime, prije referenduma o nezavisnosti Katalonije nekoliko konzula stalo je na stranu Katalonaca, a Bečka konvencija stranim diplomatima strogo zabranjuje bilo kakva uplitanja u unutarnju politiku države u kojoj diplomat djeluje. Među smijenjenim konzulima bio je i vrh udruženja pa su, nakon što je postavljen privremeni glavni tajnik, u ožujku 2019. održani interni izbori.

Izraelski počasni konzul José Antonio Sánchez Molina bio je jedini kandidat na tim izborima. Grupa konzula, među kojima su i gore navedeni počasni diplomati pod istragom, prijavila se na izbore u zadnji tren i velikom većinom pokupila sve najviše pozicije u udruženju. Nakon što su mu “ukrali” poziciju za koju je već mislio da je bila njegova, izraelski konzul krenuo je u rat s trojicom konzula, s ciljem da izgube titulu. Počasni konzul Albanije već je smijenjen, procedura za povlačenje hrvatskog konzula također je pokrenuta, a konzul Malija pozvan je u ambasadu svoje države u Madridu u utorak, kada očekuje istu sudbinu, tvrdi Nacionalov izvor.

Konzuli su nakon dobitka na izborima počeli dobivati anonimne pozive, ultimatume, prijetnje smrću, tvrdi Nacionalov izvor blizak navedenim diplomatima. U medije su plasirane vijesti o tajnim računima na Malti i u Andori, za koje svi naši sugovornici opovrgavaju da postoje. Nacionalov izvor dodao je da počasni konzul Malija nikad nije bio na Malti te da gotovo nikad ne odlazi u Andoru. Konzul Malija spominjao je da ga se optužuje za odlazak u Nigeriju da bi istražio rutu droge u toj zemlji, no on na to odgovara da je tamo bio u službenom posjetu Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država što, prema njegovim riječima, fotografije mogu dokumentirati. Konzul Republike Mali inače ima niz vlastitih biznisa, među kojima je uvoz i izvoz voća u Africi, vlasnik je restorana i povremeno radi kao posrednik u kupoprodaji nekretnina.

Počasni konzul Albanije smijenjen je zato što je prodao kuću za milijun eura. No izvor koji je Nacional konzultirao, blizak konzulima, tvrdi da je katalonska policija u šturom priopćenju izmanipulirala javnost te da je njegova kuća, koja je bila u zajedničkom vlasništvu sa suprugom, prodana za 250 tisuća eura, a nad nekretninom je bilo preko milijun eura tereta. Albanski počasni konzul bivši je predsjednik naftne tvrtke Petrocat, a bio je i savjetnik Jordija Pujola, bivšeg predsjednika katalonske vlade optuženog za korupciju. Prije nekoliko godina Pujol je priznao da posjeduje bogatstvo kojem ne može dokazati podrijetlo, a koje je pripisivao nasljedstvu koje je dobio od oca. Policija procjenjuje da Pujol u inozemstvu skriva preko 290 milijuna eura.

Komentiraj