Konzervativni gradonačelnik preuzeo Madrid uz pomoć desničarskog Vox-a

Autor:

epa07604548 Jose Luis Martinez-Almeida (R), People's Party candidate for Madrid's City Hall, candidate of Madrid autonomous region Isabel Diaz Ayuso (L), and PP President Pablo Casado (C) celebrate at his party seat in Madrid, Spain, 26 May 2019. Spain holds locals, regional and European Parliament elections. The European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019.  EPA/Javier Lizon

EPA/Javier Lizon

Konzervativni političar Jose Luiz Martinez-Almeida novi je gradonačelnik Madrida zahvaljujući potpori krajnje desne stranke Vox.

Narodna stranka (PP) na izborima u svibnju bila je druga iza ljevice, ali je kontrolu nad gradskim vijećem stekla uz potporu krajnje desnog Voxa i stranke desnog centra Građani.

Socijalisti su na izborima osvojili 29,3 posto, a PP 22,2 posto glasova.

Gradonačelnica na odlasku, ljevičarka Manuela Carmena pobijedila je na izborima osvojivši 19 od 57 mandata u gradskom vijeću, ali nije uspjela formirati koaliciju sa socijalistima.

PP je dobio 15, Građani 11, a Vox četiri, što je u zbroju bilo dovoljno za većinu.

Zastupnici tih triju stranaka u petak su za gradonačelnika izabrali Almeidu, pa je španjolskom prijestolnicom ponovno zavladao PP koji je njome upravljao 20 godina do izbora Carmene 2015.

Vox je u subotu objavio da se s PP-om i Građanima dogovorio oko koaliranja i u drugim lokalnim jedinicama kako bi se spriječio dolazak ljevičara na vlast.

U Barceloni, drugom najvećem gradu, očekuje se da će sadašnja gradonačelnica, ljevičarka Ada Colau osvojiti drugi mandat uz pomoć socijalista i drugih stranaka, prema dogovoru kojim je cilj spriječiti da grad  preuzme njezin suparnik koji se zalaže za neovisnost Katalonije.

U četiri od osam najvećih španjolskih gradova – Madridu, Zaragozi, Malagi i Murciji – PP-u je upravo sporazum s Građanima i Voxom omogućio preuzimanje vlasti.

Elizejska palača u susjednoj Francuskoj upozorila je Građane, svojeg španjolskog saveznika desnog centra u Europskom parlamentu, da bi se mogao suočiti s posljedicama ako nastavi na lokalnoj razini koalirati s Voxom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.