KONVERZIJA ŠVICARCA Marić: ‘Sigurno ćemo nastojati i dalje kroz razgovore postići rješenje’

Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila pismo, koje će do kraja tjedna poslati Europskoj komisiji kao odgovor na njihove primjedbe na Zakon o konverziji. Sadržaj pisma Europskoj komisiji je tajan, a usvojen je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, piše Dnevnik.hr.

‘Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje. Također, točka je klasificirana stupnjem tajnosti „ograničeno“ pa je nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti’, priopćeno je iz Vlade nakon sjednice.

Hrvatskoj se predbacuje da je sav trošak konverzije kredita u “švicarcima” prebacila na banke, ne vodeći se socijalnim kriterijima. Ministri HDZ-a i MOST-a tvrde da su suglasni oko onog što je do sada ispregovarano te tvrde kako država ima mehanizme kojima će zaštititi građane. Ne isključuju i mogućnost uvođenja poreza na aktivu banaka.

‘Za Hrvatske građane, poglavito one koji su bili u švicarskim francima, odnosno imali svoje kredite, mislim da nikad dovoljno, ali opet treba ponoviti da je zakon konzumiran, povratka u tom smislu nema, mi se sad suočavamo s posljedicama. S jedne strane imamo komunikaciju s EK, a s druge strane to je naravno komunikacija s bankama. Sigurno ćemo nastojati i dalje kroz razgovore postići rješenje koje će biti na tragu onoga što stalo ističemo kao osnovne postulate – zaštita poreznih obveznika, državnog proračuna i nacionalnih interesa’, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Kako piše Dnevnik.hr, potpredsjednik Vlade Božo Petrov kazao je da, kada je riječ o slučaju švicarski franak, nema prijepora između Mosta i HDZ-a.

‘U pregovorima ne postoji razmimoilaženje, hoće li se tako nastaviti to ćemo vidjeti iz postupaka. Ono što je vrijeme pokazalo i praksa pokazala zadnjih osam mjeseci, ja ću opet ponovit djela ne riječi’, istaknuo je Petrov.

Komentiraj