U HNK u Zagrebu prošle subote premijerno je izvedena predstava “Lulu”, nastala prema slavnim predlošcima Franka Wedekinda, “Zemaljski duh” i “Pandorina kutija”. Predstavu je režirao slovenski redatelj Jernej Lorenci, višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu, a naslovnu ulogu igra Daria Lorenci Flatz.

 GLUMICE BARBARA VICKOVIĆ, LANA BARIĆ, VLASTA RAMLJAK, MIRTA ZEČEVIĆ I DORA LIPOVŠEK

GLUMICE BARBARA VICKOVIĆ, LANA BARIĆ, VLASTA RAMLJAK, MIRTA ZEČEVIĆ I DORA LIPOVŠEK

Djela kontroverznoga njemačkog pisca Franka Wedekinda snažno su utjecala na europsku književnost 20. stoljeća. Njegov briljantan poetski jezik, mašta, otvoren pristup seksualnosti te ismijavanje malograđanskog morala osigurali su mu mjesto buntovnika modernoga kazališta. U Hrvatskoj je Wedekindova “Lulu” izvedena samo jednom, davne 1930. godine u režiji Tita Strozzija, sa slavnom Vikom Podgorskom u naslovnoj ulozi. “Lulu” je Wedekind napisao nakon boravka u Parizu, koji je koncem 19. stoljeća bio središte europske dekadencije. Tamo se strastveno zaljubio u svijet cirkusa i kabarea.

[quote_box_center]

  • U HNK u Zagrebu prošle subote premijerno je izvedena predstava “Lulu”
  • predstava je nastala prema slavnim predlošcima Franka Wedekinda, “Zemaljski duh” i “Pandorina kutija”
  • Režirao ju je slovenski redatelj Jernej Lorenci, višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu.

[/quote_box_center]

Drama o zanosnoj bludnici Lulu uobličila je sliku o femme fatale i ubrzo osvojila svjetske pozornice, a kasnije i filmske dvorane. U predstavi igraju i Bojan Navojec, Goran Grgić, Franjo Kuhar, Dragan Despot, Luka Dragić, Vlasta Ramljak, Dušan Bućan, Siniša Popović, Nikša Kušelj, Mirta Zečević, Dora Lipovčan, Lana Barić i Barbara Vicković.

Premijera predstave “Lulu”
Premijera predstave “Lulu”

Komentiraj