KONTROVERZA Trump proglašava Jeruzalem glavnim gradom Izraela

epa

Američki predsjednik Donald Trump će vjerojatno održati govor u srijedu priznajući Jeruzalem za glavni grad Izraela, rekao je u petak visoki američki dužnosnik, okončavajući tako desetljeća američke politike na Bliskom istoku.

Dva dužnosnika administracije rekli su u četvrtak da čak i ako Trump razmatra sporno proglašenje Jeruzalema za glavni grad Izraela, očekuje se da ponovno odgodi realizaciju svojega obećanja iz izborne kampanje o preseljenju američkog veleposlanstva tamo iz Tel Aviva.

Palestinci žele Istočni Jeruzalem za glavni grad buduće države, a međunarodna zajednica ne priznaje izraelsko polaganje prava na cijeli grad.

Ova odluka mogla bi ozbiljno potkopati napore američke administracije, koje predvodi Trumpov zet i visoki savjetnik Jared Kushner, da obnovi izraelsko-palestinske mirovne pregovore koji su već odavno u zastoju.

Visoki dužnosnik je uz uvjet da ostane neimenovan rekao kako odluka još nije konačna i da bi se još mogla promijeniti.

Trump će vjerojatno nastaviti politiku svojih prethodnika potpisivanja šestomjesečnog odustajanja od primjene zakona iz 1995. koji traži da se američko veleposlanstvo preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem, rekli su dužnosnici u četvrtak.

No među mogućnostima koje se razmatraju je i da Trump naredi suradnicima da razviju dugoročniji plan za preseljenje veleposlanstva kako bi jasno dao na znanje svoju namjeru da to na kraju i učini, rekli su dužnosnici.

Komentiraj