Filip Kos/PIXSELL

KONTROLA “Neće se smjeti unijeti mobitele, olovke i bilježnice”

Ministarstvo uprave jučer je poslušalo uputu premijera Andreja Plenkovića i prionulo izradi obrasca i tehničkih uvjeta po kojima će svi koji to žele moći naknadno provjeriti potpise za referendumske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”.

U Ministarstvu uprave kažu da će obrasce i uvjete objaviti uskoro, a neslužbeno se može čuti da će oni koji se odluče na provjeru prvo morati potpisati izjavu kojom će se obvezati na zaštitu osobnih podataka potpisnika inicijativa.

U APIS-ovu sigurnu sobu neće se smjeti unijeti mobitele, ali ni olovke i bilježnice, a omogućit će im se tek da pregledaju potpise koje je povjerenstvo proglasilo nevažećima i da postave pitanja članovima povjerenstva ako im nije jasno zbog čega je neki potpis odbačen.

Inicijativama posebno smeta to što je Vlada više od 30.000 potpisa proglasila nevažećima bez posebne specifikacije, trpajući ih sve u skupinu nečitkih. U inicijativi “Istina o Istanbulskoj” izračunali su i da je Vladino povjerenstvo svaki potpis u prosjeku provjeravalo samo 11 sekundi, što smatraju prekratkim, piše Večerenji list.

Komentiraj