Stotine tisuća ljudi u nedjelju su izašle na ulice katalonskog glavnog grada Barcelone kako bi izrazili svoje protivljenje neovisnosti od Španjolske, tjedan dana nakon održavanja zabranjenog referenduma o samoodređenju koji je pokrenuo najveću političku krizu u Španjolskoj u posljednjih 40 godina.

“Živjela Katalonija! Živjela Španjolska!”, skandirala je masa ističući tisuće španjolskih zastava, što se u zemlji nije dogodilo od završetka Francova režima 1975.

To je bio prvi veliki skup protiv neovisnosti u Barceloni nakon početka krize. Održao se pod geslom “Dosta! Urazumimo se”.

Gradska policija drži da je 350.000 osoba sudjelovalo u prosvjedu, dok organizatori ističu podatke o 930.000 do 950.000.

Prosvjed u Barceloni organizirala je skupina Katalonsko civilno društvo, koje se protivi neovisnosti, pod sloganom “Urazumimo se” kako bi mobilizirala, kako vjeruje, “tihu većinu” građana u Kataloniji.

Skup u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao “bolešću”.

“Španjolska demokracija ostaje i nikakva urota autonomaša ju neće uništiti”, izjavio je Mario Vargas Llosa.

Sudionici nedjeljnog okupljanja smatraju se “tihom većinom” koja se nije oglasila od referenduma održanog 1. listopada.

“Važno je da se pokažemo, jer smo i mi brojni. Čuje se samo druge”, objasnio je sudionik skupa koji je  stigao iz 100 kilometara udaljene Tarragone.

“Ovo je očiti udarac na zakon i pogađa sve Španjolce. Moramo svi ostati ujedinjeni”, rekao je jedan stanovnik Madrida.

Šef španjolske vlade Mariano Rajoy koji nije sudjelovao u okupljanju je na Twitteru podržao sudionike. “Obranit ćemo jedinstvo Španjolske. Niste sami”, napisao je.

Očekuje se da se katalonski čelnik Carles Puigdemont u utorak obrati regionalnom parlamentu a tom bi prilikom mogao i jednostrano proglasiti neovisnost.

Rajoy je u subotu rekao i da ne isključuje smjenjivanje katalonske vlade i sazivanje novih lokalnih izbora, ako ova proglasi neovisnost, kao i suspenziju sadašnjeg autonomnog statusa regije.

Komentiraj