KONTRA: Predstavnici vlasti uopće nisu osudili zločin iz mržnje u Zadru

Lezbijska grupa Kontra poručila je u utorak kako je zabrinjavajuće da zločin iz mržnje u Zadru predstavnici vlasti uopće nisu osudili te kako državne institucije nemaju namjeru adekvatno procesuirati počinitelje.

“Krajnje je zabrinjavajuće da predstavnici vlasti nisu uopće osudili ovaj brutalan napad iz mržnje u javnosti. Od samog početka je potpuno jasno da tijela državne vlasti nemaju namjeru procesuirati počinitelje adekvatno, u kaznenom postupku zbog nasilja iz mržnje”, priopćili su iz Kontre.

Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje u subotu nad dva hrvatska državljanina u dobi od 19 i 33 godine, zbog sumnje da su 20. listopada oko 3.15 sati u Ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u ugostiteljskom objektu, fizički napali dva američka državljanina u dobi od 24 i 25. Nije utvrdila postojanje elementa kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti ili da je mržnja motiv počinjena djela.

Dvojica Amerikanaca, po pisanju medija, otvoreno su pokazivali da su pripadnici LGBT zajednice.

Kontra navodi da su mediji objavili kako je jedan od počinitelja i prije bio poznat po krajnje bezobzirnim nasilnim djelima.

“Opis djela iz medija jasno upućuje da je policija trebala odmah uputiti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu ili podnijeti izvješće o događaju kako bi državni odvjetnik pokrenuo adekvatni kazneni postupak”, stoji u priopćenju.

Iz Kontre su “najžešće osudili” sramotno postupanje državnih institucija koje tretiraju društveno opasna djela nasilja iz mržnje poput “vožnje u tramvaju bez karte”, što u konačnici smatraju da rezultira eskalacijom nasilja prema manjinskim društvenim skupinama i nasilja općenito.

Kontra od državnih institucija traži da adekvatno sankcioniraju sve počinitelje kroz kazneni postupak u vezi sa zločinom iz mržnje na temelju seksualne orijentacije. Od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa traže da odmah javno osude napade i diskriminaciju LGBT osoba te da poduzmu jasne korake kako bi stali na kraj eskalaciji nasilja nad LGBT osobama u Hrvatskoj.

Također traže donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama, kao i uvođenje sustavne edukacije za policiju, državna odvjetništva i sudove.

Komentiraj