Kontra i Ženska mreža Hrvatske pozdravile ostavku Ilčića

FaH

Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske pozdravile su u petak ostavku Ladislava Ilčića na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera i poručile da se novi savjetnik za ljudska prava mora zalagati za promicanje i zaštitu ljudskih prava, a ne njihovo kršenje i ograničavanje.

Nakon što je Ilčić objavio da je podnio ostavku na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava jer će se na lokalnim izborima kandidirati za gradonačelnika Varaždina, aktivistice su u priopćenju podsjetile da je do ostavke došlo dva dana nakon što su žene diljem Hrvatske protestirale protiv Vladine politike prema pravima žena i LGBT osoba.

“Želimo vjerovati da ostavka ukazuje na konačno prihvaćanje preporuka UN-ova Odbora za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena u Hrvatskoj. To se posebno odnosi na preporuku da zaštita prava žena treba imati prioritet u odnosu na zaštitu obitelji kao institucije”, poručile su aktivistice.

Zahtijevaju od Vlade da opozove imenovanje Ivana Prskala iz udruge Ordo Iuris Hrvatska i Ivana Munjina iz U ime obitelji iz radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Smatraju da su predstavnici tih udruga “protiv ratifikacije Konvencije i da je njihova kompetentnost upitna”.

Od Vlade su zatražile da počne provoditi hrvatske zakone i međunarodne dokumente za zaštitu ljudskih prava, te da zaustavi “drastičnu degradaciju ljudskih prava, kao i zabrinjavajući val nasilja prema ženama, LGBT osobama i manjinama”.

Komentiraj