Kontek iz HALMEDA: Nedostupnost pojedinih lijekova nije ništa neuobičajeno, postoje zamjenski lijekovi

Trenutna situacija s nedostupnošću pojedinih lijekova nije ništa neuobičajeno. Svaki lijek koji je trenutno u nestašici ima dostupan zamjenski lijek, rekla je voditeljica Odsjeka za dostupnost lijekova, HALMED, Ana Kontek gostujući u Dnevniku HTV-a.

U posljednje vrijeme u ljekarnama su sve učestalije nestašice pojedinih lijekova.

Ana Kontek 
je rekla kako nestašica lijekova postoji oduvijek u Hrvatskoj i drugdje u Europi.

– Trenutna situacija s nedostupnošću pojedinih lijekova nije ništa neuobičajeno. Trenutno bilježimo nestašicu pojedinih antibiotika pedijatrijske formulacije, lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka, za ublažavanje bolova. Svaki lijek koji je trenutno u nestašici ima dostupan zamjenski lijek, rekla je Kontek.

Nestašica klasičnog citostatika

Smatra kako je područje lijekova za liječenje leukemije dosta široko.

– Od klasičnih citostatika postoje i noviji biološki lijekovi. Oni su dostupni za liječenje u Hrvatskoj. Trenutno bilježimo nestašicu klasičnog citostatika, ali dostupan je isti lijek od drugog proizvođača, rekla je.

Signal od pacijenata i zdravstvenih djelatnika

Istaknula je kako ponekad dobivaju signal od pacijenata i zdravstvenih djelatnika o nedostupnosti nekog lijeka u prometu.

– Svaki takav signal uvažavamo i provjeravamo stvarno stanje lijeka u prometu. Cijeli sustav praćenja nestašica je u fokusu što je prepoznala i Europska komisija. Mehanizmi su pripremljeni. Radi se na tome da se farmaceutska legislativa unaprijedi u cilju bolje dostupnosti lijekova, zaključila je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]