Konstituiran srpski parlament, “jedini u Europi, osim bjeloruskog, bez opozicije”

Konstituran je danas novi saziv Narodne skupštine Srbije, u kojemu Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića ima 188 od 250 zastupnika, pa su kritičari ovaj saziv već nazvali “protočnim bojlerom” za Vučićeve zakone, objavio je N1.

Listu SNS-a na izborima predvodio je predsjednik Srbije, a zvala se “Aleksandar Vučić- Za našu djecu”.

Skupština je konstituirana uz prosvjede ispred zgrade koji su počeli još sinoć. Nisu, međutim, bili masovni, ali su prosvjednici na zastupnike bacali jaja i rajčice, premda nisu uspjeli omesti konstituiranje parlamenta.

Opozicijski zastupnik u prethodnom sazivu skupštine Đorđe Vukadinović izjavio je za N1 kako novi saziv parlamenta “neće imati opoziciju” te da će “simulirati pluralizam”.

“Skupština će biti ‘protočni bojler’, kao što je to bila i do sada, ali će to sada biti u potpunosti. Uopće neće imati kontrolnu funkciju parlamenta, koja se i inače često zanemarivala”.

“Bit će nekoliko zastupnika manjina koji će biti radikalni, a vlast će ih predstavljati kao ekstremiste koji napadaju državu. Ovo je jedini parlament u Evropi, osim bjeloruskog, koji nema opoziciju”, tvrdi Vukadinović.

Komentiraj