Povjerenstvo američkog Kongresa kojim dominiraju republikanci objavilo je u utorak izvješće o napadu na američku misiju u Bengaziju 2012. koje optužuje Hillary Clinton, tadašnju državnu tajnicu da je podcijenila ekstremističku prijetnju u Libiji.

To izvješće otežava zadatak demokratske kandidatkinje za predsjedničke izbore i dodatno zaoštrava kampanju.

Demokratski članovi istražnog povjerenstva osnovanog 2014. su kritizirali sadržaj izvješća.

State Department navodi da izvješće donosi malo novih podataka o tragediji iz rujna 2012. koja se dogodila dok je Barack Obama bio u punoj kampanji za ponovne izbore.

U noći 11. rujna 2012. ekstremistički napadači su napali američku diplomatsku misiju u Bengaziju i zatim obližnju sporednu zgradu CIA-e i ubili veleposlanika Chrisa Stevensa i još trojicu Amerikanaca.

Izvješće podržava tezu da je američka administracija bila prespora u procjeni opasnosti koja je prijetila diplomatima u Libiji.

“Sada tražim od američkog naroda da pročita izvješće i pogleda dokaze koje smo skupili i sami donesu zaključke”, izjavio je republikanski zastupnik Trey Gowdi, predsjednik istražnog povjerenstva.

Republikansko izvješće ističe da su mnogi u administraciji znali da se radi o planiranom terorističkom napadu. Glasnogovornik State Departmenta Marc Toner je istaknuo da su bitne činjenice o napadima u Bengaziju 2012. već dugo poznate.

Komentiraj