KONGRES U BUDIMPEŠTI kosovo primljeno u UEFA-u kao 55. punopravni član

EPA/TIBOR ILLYES

Kosovo je u utorak primljeno u UEFA-u kao punopravna članica. Na tajnom glasovanju, 28 glasova bilo je za, 24 protiv primanja Kosova, dok su dva bila suzdržana.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo željelo izmijeniti Statut u kojem se predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju neovisnost priznaju Ujedinjeni narodi, te umjesto toga ubaciti formulaciju ‘većina međunarodne zajednice u Europi’. Taj prijedlog nije prošao za tri glasa.

Očekuje se kako će Kosovo u sljedećih desetak dana trebalo postati i članom FIFA-e, a to bi značilo da bi u rujnu moglo nastupiti i u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Očekivano, protiv ulaska Kosova u UEFA-u bila je Srbija, čiji je predsjednik Nogometnog saveza, Tomislav Karadžić kazao kako je u pitanju politički prijedlog. “Primanje saveza samoproglašene zemlje u UEFA-u omogućilo bi najgrublje miješanje politike u sport”, kazao je.

Predsjednik Kosovskog nogometnog saveza Fadil Vokrri objasnio je kako se zahtjev svodi na to hoće li netko djeci omogućiti ili zabraniti igranje nogometa.

Komentiraj