Hrvatska je sa 40 donora organa na milijun stanovnika svjetski prvak u presađivanju organa, prva po broju transplantacija jetre i bubrega, a druga po presađivanju srca, i ako se nečim u Hrvatskoj možemo ponositi to je transplantacijska medicina, istaknuto je na 1. kongresu Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu, koji je počeo u petak u Zagrebu.

Iako Hrvatska već niz godina bilježi iznimne uspjehe u toj grani medicine, Društvo je osnovano prije godinu dana i okuplja sve profesionalce različitih struka koji se bave transplantacijom organa. Na kongresu će predstaviti rezultate rada i razmijeniti iskustva, a osim liječnika svoj kongres održavaju i medicinske sestre i tehničari koji sudjeluju u transplantacijskom programu.

Raste broj darivatelja i transplantacija

Lani su, zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 169 preminulih darivatelja, ukupno presadili 399 organa pacijentima koji se nalaze na listi čekanja za organe. Presađeno je 213 bubrega, 141 jetara, 37 srca i 8 gušterača, a najuspješnije donorske bolnice u prošloj godini bile su KBC Rijeka s 31 darivateljem organa, KBC Split s 23, te OB Varaždin s 18 darivatelja organa.

Po podacima Ministarstva zdravstva, zbog visoke osviještenosti građana o važnosti darivanja organa poslije smrti, tijekom prošle godine broj darivatelja u Hrvatskoj  je povećan za 13 posto, a broj transplantacija za 10 posto u odnosu na 2014. godinu. Transplantacije se rade u pet transplantacijskih centara – KB Merkur, KBC Zagreb, KBC Rijeka, KB Dubrava i KBC Osijek.

“Hrvatska je doslovce prvak svijeta i po broju eksplantacija i po broju transplantacija, a ako se tome dodaju uspješni rezultati presađivanja onda uistinu možemo biti ponosni. Transplantacija je ponos hrvatske medicine i cijele Hrvatske”, rekao je na otvorenju kongresa ministar zdravstva Milan Kujundžić. Zahvalio se pritom svim obiteljima koje su u vrlo teškim trenucima odlučile donirati organe svojih najmilijih.

Presađivanje u Hrvatskoj rutinska operacija

Predsjednik Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu Branislav Kocman ističe da je presađivanje organa danas u Hrvatskoj rutinska operacija, a rezultati vrlo dobri jer je preživljavanje pacijenata nakon transplantacije primjereno svjetskim standardima.

Kad jer riječ o daljnjem razvoju te grane medicine, Kocman napominje da treba poraditi na razvoju programa presađivanja pluća, o čemu se godinama govori, no dvadesetak hrvatskih pacijenata godišnje još uvijek odlazi na transplantaciju u Beč.

Kocman smatra kako za to više nema objektivnih razloga, pogotovo jer u Hrvatskoj postoji razvijen sustav regrutacije i pripreme pacijenata za transplantaciju pluća, kao i postransplantacijsko praćenje tih pacijenata.

S obzirom da je Kocman voditelj transplantacijskog tima u KB-u Merkur, a njegovo područje transplantacija jetre, navodi kako se prošlogodišnji dobri rezultati nastavljaju i ove godine, pa su dosad obavljene 102 transplantacije jetre, a do kraja godine očekuje ih se ukupno 115.

I predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan navodi dobre rezultate u presađivanju bubrega, na koje se danas čeka 1,5 godinu jer je zbog dvjestotinjak presađivanja bubrega godišnje značajno smanjena lista čekanja.

Osjetljivi razgovori o darivanju organa

Kako transplantacijski program nije moguć bez donora, a to su osobe koje dožive moždanu smrt, vrlo važnu ulogu imaju bolnički transplantacijski koordinatori.

Njihova zadaća je prepoznati potencijalnog donora, održavati funkcije organa do transplantacije, organizirati cjelokupni proces od eksplantacije, prijevoza organa do transplantacije organa, ali i razgovarati s obitelji o doniranju organa.

“Radi se o vrlo osjetljivom trenutku jer razgovarate o darivanju organa s obitelji u trenutku kad im je preminuo netko blizak. Nažalost, taj razgovor ne može se odlagati jer organi ne mogu dugo izdržati. Razgovor je vrlo osjetljiv, ali navjažniji elementi su povjerenje i iskrenost između obitelji i liječnika. Ako tu postoji povjerenje, s današnjom razinom svijesti naših ljudi o potrebi darivanja organa, to prolazi jako dobro i s vrlo malim postotkom protivljenja darivanju”, kaže transplantacijski koordinator u KBC Rijeka Željko Župan.

Njegova je bolnica najuspješnija po broju donora jer sa 100 donora na regionalnoj razini 2,5 puta nadmašuje nacionalnu razinu od 40 donora na milijun stanovnika.

Komentiraj