Kongres SAD odobrio 40 milijardi dolara za Ukrajinu, G7 18,4 milijardi

Američki Kongres je u četvrtak odobrio pomoć za Ukrajinu u iznosu 40 milijarda dolara, što je još jedan znak čvrste potpore koju je Joe Biden obećao Kijevu.

Taj golemi paket pomoći obuhvaća 6 milijarda dolara kako bi se Ukrajina opremila oklopnim vozilima i ojačala protuzračnu obranu u času kada se vode žestoke borbe na istoku i na jugu zemlje.

Gotovo 9 milijarda dolara predviđeno je kako bi se, među ostalim, osigurao “kontinuitet ukrajinskih demokratskih institucija”, kao i velik humanitarni paket.

“Mjere pomoći Ukrajini puno su više od obične milostinje”, rekao je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell, nekoliko sati prije nego je gornji dom Kongresa velikom većinom odobrio ta financijska sredstva.

“O ishodu ovog rata ovisit će američka sigurnost i strateški interesi”, istaknuo je zastupnik.

Nacrt zakona koji je prošlog tjedna već potvrdio Zastupnički dom, treba još samo potpisati Joe Biden.

Sredinom ožujka Kongres je već bio deblokirao gotovo 14 milijarda dolara za ukrajinsku krizu.

No američki predsjednik već tjednima traži znatno povećanje proračuna kako bi mogao poduprijeti Ukrajinu u novoj fazi rata.

Ovih 40 milijarda dolara troškova – koliko je u 2020. iznosio BDP Kameruna – začudo su dobili veoma veliku potporu obiju stranaka, što se rijetko događa u Kongresu.

“Kada je riječ o Putinu, možemo odlučiti da platimo odmah ili kasnije”, rekao je republikanski senator Lindsey Graham, koji nije baš poznat kao veliki podupiratelj Bidenove politike.

Nakon prvih pošiljki obrambenog oružja, Washington sada šalje topničko oružje, helikoptere i bespilotne letjelice, za rukovanje kojima su se ukrajinski vojnici obučavali u Sjedinjenim Državama i u trećim zemljama, prije nego se vrate na bojišnicu.

S oko 9 milijarda dolara koje je Kongres odobrio Amerikanci trebaju obnoviti svoje zalihe oružja.

Senat, tradicionalni saveznik američkih predsjednika na polju vanjske politike, potvrdio je u srijedu navečer Bridget Brink, karijernu diplomatkinju, kao novu veleposlanicu u Ukrajini.

SAD nije imao veleposlanika u Kijevu od 2019.

U Njemačkoj  su u četvrtak financijski čelnici skupine G-7 dogovorili pomoć od 18,4 milijarde za Ukrajinu kako bi ta zemlja mogla platiti svoje račune u narednim mjesecima i rekli da su spremni stati uz Kijev tijekom cijelog rata s Rusijom i učiniti više ako bude potrebno, po nacrtu priopćenja G-7, izvijestio je Reuters.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka Sjedinjenih Država, Japana, Kanade, Britanije, Njemačke, Francuske i Italije – G7 – vode pregovore dok se Ukrajina, koju je Rusija napala 24. veljače, nastoji obraniti i troši znatna financijska sredstva

“U 2022. mobilizirali smo 18,4 milijarde dolara proračunske potpore, uključujući 9,2 milijarde nedavno preuzetih obveza”, navodi se u nacrtu priopćenja koji je vidio Reuters.

“Nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu tijekom ovog rata i nakon njega i spremni smo učiniti više prema potrebi”, navodi se.

U nacrtu je G7 pozdravio prijedlog Europske komisije od srijede da Ukrajini posudi 9 milijardi eura i istaknuo da Europska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna financijska korporacija planiraju potporu u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara. No nije jasno jesu li ta sredstva dio 18,4 milijarde dolara ili odvojena.

Komentiraj