Snažno podijeljeni američki Kongres u petak je odao počast senatoru Johnu McCainu, sjećajući ga se kao ustrajnog borca za svoje ideale, koji nikad nije izgubio smisao za humor i sposobnost nadahnjivanja drugih.

Vođe obiju stranaka okupili su se u rotundi Kapitola u petak, trećega od pet planiranih dana komemoriranja u Arizoni i Washingtonu, kako bi odali počast McCainu, junaku vijetnamskog rata i republikanskom predsjedničkom kandidatu u dva navrata.

Predsjednik Donald Trump nije sudjelovao u ceremoniji, zbog razmimoilaženja i sukoba s McCainom.

Također, Trump će propustiti subotnju misu u washingtonskoj nacionalnoj katedrali, na kojoj će bivši predsjednik Barack Obama, koji je pobijedio McCaina na izborima 2008., kao i bivši predsjednik George W. Bush, koji je pobijedio McCaina na republikanskim predizborima, odati počast McCainu.

Vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell, koji se često sukobljavao s McCainom oko pitanja reforme načina financiranja kampanje i Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju, nazvao je McCaina “generacijskim vođom” u Senatu.

McCain se strastveno borio za svoju viziju općeg dobra, a “ovisno o pitanju, bio bi čvrsti saveznik ili najuporniji protivnik”, rekao je McConnell.

Predsjednik je Zastupničkog doma Paul Ryan rekao kako je ponekad znao osjetiti McCainovu “izrazitu vrstu iskrenosti”.

“On je jedna od najhrabrijih duša koje je naša zemlja ikada stvorila”, rekao je Ryan.

Potpredsjednik Mike Pence je opisao McCaina kao “američkog domoljuba”. Pence je rekao kako ga je Trump zamolio da tamo dođe i oda počast.

Nakon ceremonije, javnost će proći kroz rotundu, kako bi odali počast McCainu.

Komentiraj