EPA/STEFAN KLEINOWITZ

Kongoanski predsjednik uvjeren da će se izbori u nedjelju održati

Kongoanski predsjednik Joseph Kabila izrazio je u subotu uvjerenost da će se predsjednički, parlamentarni i regionalni izbori u DR Kongu u nedjelju održati, nakon što su već tri puta bili odgođeni, a još je jedino neizvjesno hoće li biračka mjesta biti spremna na vrijeme, prenosi France Presse.

“Postizborno nasilje ne može se isključiti, no sigurnosna prijetnja je pod kontrolom”, rekao je Kabila u intervjuu za Le Monde.

Predsjednički izbori odredit će njegova nasljednika na čelu te najveće zemlje subsaharske Afrike koja još nije doživjela mirnu tranziciju vlasti. Istoga dana održavaju se i parlamentarni te regionalni izbori.

Kako bi se spriječilo nasilje, glavni kandidati na izborima i članovi izbornog povjerenstva sastali su se u subotu u Kinšasi kako bi se u pisanom obliku obvezali da će izbori proteći mirno i da nakon njih neće biti nasilja.

No, dvojica glavnih oporbenih kandidata, Martin Fayulu i Felix Tshisekedi, odbili su potpisati taj dokument, koji su njihov suparnik, bivši ministar unutarnjih poslova Emmanuel Ramazani Shadary, kojeg se smatra Kabilinim kandidatom, te većina izbornog povjerenstva, prihvatili, dok se ne prihvate njihovi amandmani.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u petak sve strane u zemlji da osiguraju da birači mogu u miru izići na birališta.

Biračima je također poručio da iskoriste tu povijesnu priliku da sudjeluju u konsolidaciji demokratskih institucija u zemlji.

Izbori u DR Kongu već su tri puta odgođeni od prosinca 2016., kada je po ustavu istekao drugi i posljednji Kabilin mandat.

Zadnja odgoda, prije tjedan dana, objavljena je u posljednji trenutak 20. prosinca, tri dana prije glasanja koje je bilo predviđeno za 23. prosinca.

Kongoanska policija upozorila je u subotu da će udaljiti svakoga tko ostane u blizini birališta nakon njihova zatvaranja.

Biskupska konferencija planira rasporediti 40.000 promatrača širom zemlje.

Kongoanska nevladina organizacija Symocel rasporedit će 20.275 promatrača u 26 pokrajina.

Raspoređeno će biti i nekoliko stotina afričkih promatrača.

Kongoanska vlada odbila je primiti europske i američke promatrače.

Središnje izborno povjerenstvo uvjeravalo je u subotu da je postavljanje biračkih mjesta u zemlji “u tijeku”.

Za praćenje izbora akreditirano je 67 stranih novinara.

Komentiraj